VIDEO: Petišovsko polje: Koalicija zavrnila predlog Levice, s katerim bi trajno prepovedali fracking; CI: Šli bomo do konca

Poslanke in poslanci koalicijskih strank SDS, NSi, SMC in DESUS so na odboru za infrastrukturo, okolje in prostor, ki se je odvijal predvčerajšnjim v mali dvorani Državnega zbora, zavrnili predlog Levice, s katerim bi trajno prepovedali fracking v Sloveniji in zaustavili vse postopke izdaje dovoljenj za fracking, ki so trenutno v teku. Zadeva se seveda v tem trenutku najbolj nanaša na Petišovsko polje le streljaj oddaljenem iz Lendave. Predstavnikov Ministrstva za okolje in prostor ter ARSO na seji ni bilo. Po naših informacijah predlog ni bil podprt, saj je v pripravi novela zakona o rudarstvu, poznavalci pa predlagajo, da bi fracking brez posledic lahko ustavili z moratorijem.
Nedavno je Upravno sodišče razsodilo, da mora za izvajanje frackinga v Petišovcih britanska korporacija Ascent Resources predhodno izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno dovoljenje. Britanci so za tem sprožili postopke za začetek arbitražne tožbe proti Sloveniji, ob tem pa opozarjajo, da so v več kot desetih letih vložili 50 milijonov evrov. Britanci Sloveniji očitajo, da je domnevno kršila dvostranski investicijski sporazum ter pogodba o energetski listini. En izmed slednjih je tudi podlaga za tožbo.

Predvčerajšnjim se je v mali dvorani Državnega zbora odvijala 21. redna seja Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, na kateri se je med drugim odvilo glasovanje, s katerim bi, po predlogu Levice, trajno prepovedali fracking in hkrati zaustavili vse postopke izdaje dovoljenj za fracking, ki so trenutno v teku, torej tudi za tisto na petišovskem polju. Poslanke in poslanci koalicijskih strank SDS, NSi, SMC in DeSUS so predlog zavrnili. “Onesnaženje podtalnice in pitne vode s strupenimi snovmi, degradacija okolja zaradi novih in novih vrtin, rafinerij in povečanega tovornega prometa, potresni sunki ob fraktoriranju so najbolj pogosto zabeleženi škodljivi okoljski vplivi, katerim bodo izpostavljeni tudi prebivalci Petišovcev, če bo jutri britanska korporacija Ascent Resources začela z blagoslovom vlade Janeza Janše z izvajanjem frackinga,” so izid glasovanja komentirali pri Levici.

Za trajno ali pa vsaj delno prepoved hidravličnega lomljenja (frackinga) se sicer odloča vse več držav (Bolgarija, Francija, Irska, Nemčija, Velika Britanija). Mnenja poznavalcev so pogostokrat precej nasprotna, prebivalstvo v okolici pa tako še vedno ne ve kar je res in kar ne. Dejstvo je, da se je hidravlično lomljenje pred več desetletji na našem območju že izvajalo, a mnogi trdijo, da tistega in trenutnega ne gre enačiti. Hidravlično lomljenje se je na dveh vrtinah petišovskega polja sicer poizkusno že izvedlo in sicer na globini 3.500 metrov. Kot so dejali na omenjeni seji, bo zgolj 10-odstotkov dobička ostalo domačemu podjetju Geoenergo, preostalo bo šlo podjetju Ascent Resources.

“Imamo srečo, da so že pred nami spoznale štiri pomembne države, da je potrebno stvar prepovedati. Torej nismo sami in ni težav, da previdnostno načelo uporabimo tudi pri nas. Neverjetno dosti literature je, zakaj je fracking potencialno škodljiv oziroma , da so posamezni primeri, kako je škodljiv. Torej, nam ne bi smelo biti težava, kako pravilno odreagirati. V tej dvorani, ko vas opazujem, nimam občutka, da je kdo drug, razen mene, Prekmurec. Poglejte to lepo malo Prekmurje. A poznate, kaj so naši razvojni cilji? Turizem, proizvodnja hrane in usmeritev v še bolj ekološko, sonaravno in biosferno območje. Pa ne morete nas pustit na cedilu, ker na ravni Prekmurja pač tega ne moremo prepovedati! Gre za majhno in ekosistemsko občutljivo regijo. Ne pustiti, da kremplji multinacionalk obračunavajo z nami, ker se ne moremo z ničemer braniti,” pa je na seji dejal mag. Dejan Židan, prisotni pomurski poslanec.

Pri tem pa ne smemo pozabiti, da je država koncesijo podelila leta 2002, in samo vprašanje je, kaj bi se zgodilo, če država za to, za kar je koncesijo dala, prepove pred iztekom slednje, so se med drugim spraševali. To bi torej lahko pomenila popolna podlaga za tožbo, ki jo napovedujejo.

Predstavnik civilne iniciative Ustavimo fracking v Sloveniji, Rajko Stupar iz Lendave, je svoje predloge predstavil na včerajšnjem zasedanju občinskega sveta Občine Lendava. Oglasili so se tudi občinski svetniki, sprejeti pa so bili tudi sklepi: