Petišovski plin: Slovenija, po besedah regijskega direktorja družbe Ascent Resources, krši mednarodno pravo

Po poročanju spletnega portala investegate.co.uk, bi lahko ali morda celo bo, družba Ascent Resources svoj prav glede črpanja plina na petišovskem polju iskala na slovenskih in mednarodnih sodiščih. Kar 50 milijonov evrov težek bi lahko bil zahtevek za odškodnino, po tem, ko je ARSO izdal sklep, da je potrebno izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.
Kot kaže, bi se lahko zgodba okrog črpanja plina na petišovskem polju kmalu še dodatno zapletla. Ministrstvo za okolje in prostor je, spomnimo, zavrnilo pritožbo družbe Geoenergo in potrdilo sklep Agencije za okolje, da je za črpanje plina z metodo hidravličnega lomljenja na območju Čentibe in Petišovcev potrebna presoja vplivov na okolje, potrebno pa bo pridobiti tudi okoljevarstveno soglasje za takšno dejavnost. Družba Ascent Resources se s tem seveda ne strinja, regijski direktor družbe Dejan Božič pa je celo dejal, da Slovenija krši mednarodno pravo, zato bodo pravico iskali na slovenskih in mednarodnih sodiščih.

V prejšnjem članku smo že pisali, da je glavni izvršni direktor družbe Ascent Resources Colin Hutchinson dejal, da jih je slovenski sistem kljub zagotovilom, ki so jih dobili, spet pustil na cedilu. Iz omenjene britanske družbe so sicer sporočili, da da skupaj z družbo Geonergo odločbo okoljskega ministrstva še preučujejo. Neuradno naj bi njihove ugotovitve bile, da Ministrstvo za okolje in prostor pri presoji pritožbe ni upošteval mnenj šestih državnih slovenskih strokovnih institucij, ki menijo, da izvedba presoje vplivov na okolje za načrtovani poseg stimulacije vrtin Pg-10 in PG-11A ni potrebna.

Globoka plinska vrtina Pg-10 namreč daje premalo plina, zato želijo opraviti ponovno hidravlično stimulacijo. Britanci so pred časom na veliko razglašali, da bodo okoljsko dovoljenje zagotovo dobili septembra in so ga res, s sicer nekajdnevnim zamikom. Na ministrstvu so pred kratkim za spletni portal Siol.net potrdili, da so konec prejšnjega tedna uvedli notranji nadzor nad delom Arsom, odreditev nadzora pa pomeni nov preobrat v zgodbi o črpanju plina v Petišovcih. Še v začetku meseca oktobra se je namreč zdelo, da bi Britancem načrti lahko uspeli.