Petišovci: Vse več tujcev, ki iz Hrvaške čez železniški most prihajajo nezakonito. Se je pot migrantov spremenila?

Krajani Petišovcev dnevno opažajo vse več tujcev oz. “ilegalcev”, za katere se kasneje izkaže, da gre za migrante, ki so v našo državo vstopili na nedovoljen način. Njihova vstopna točka je železniški most čez reko Muro, takih “obiskov” pa je, po besedah Petišovčanov, vse več. Da je temu res tako, pritrjujejo tudi informacije iz Policije. Se tok migrantov preusmerja?
Na naše uredništvo se je v minulih dneh obrnilo nekaj krajanov naselja Petišovci, ki so iz dneva v dan vse bolj zaskrbljeni. Železniški most čez reko Muro je postala nekakšna vstopna točka tujcev, ki v našo državo vstopijo na nedovoljen način. To potrjujejo tudi Petišovčani. Policija je sicer v Petišovcih v minulih dneh pogosteje kot sicer, a krajani pravijo, da z njihovim delom niso najbolj zadovoljni. “Tujce sem videla prihajati čez železniški most. Ko pridejo čez, vpijejo ‘azil, azil’ in so že v postopku. Videvamo jih v vasi, nekaj smo jih že videli pobegniti proti Muri. Krajane nihče o ničemer ne obvešča. Na zadnje jih je znanec ob sprehodu s psom videl krepko čez deset. Po tem, ko je poklical policijo, so jih sicer našli okrog deset, a bi jih naj nekaj uspešno pobegnilo,” je dejala bralka, ki ne želi biti imenovana.

“Včerajšnjo noč sta tujca trkala starejši gospe. Šlo je za moškega in žensko. Osebne dokumente sta odvrgla v bližino vrta, kasneje jih je policija menda našla in pobrala,” pa nam je dejal drugi bralec, ki se nam je oglasil preko socialnega omrežja Facebook. Da so tujci, ki so mejo prestopili na nedovoljeni način v Petišovcih tudi dejansko prisotni, je dokaz naslovna fotografija. Slednjo je bralec posnel v torek. “Policisti PU Murska Sobota so med opravljanjem nalog varovanja državne meje od 6.8. od 7. ure do 7.8.2019 do 7.00 ure prijeli 39 tujcev ki so nezakonito vstopili v našo državo. Prijetih je bilo devet skupin tujcev, v katerih je bilo od 2 do 9 oseb. Na območju PP Lendava so bili prijeti 4 tujci, na območju PP Ljutomer pa je bilo prijetih 35 tujcev. Vsi tujci, razen dveh Sirijcev, ki bosta danes vrnjena Hrvaškim varnostnim organom, so zaprosili za azil in bodo odpeljani v Azilni dom. Tujci po državljanstvih: Alžirija 22, Maroko 6, Sirija 2, Palestina 5 in Irak 4,” pa je sproočila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.

“Na terenu je dvakrat bila ekipa Nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma (ZD) Lendava, enkrat pa so tujcu pomoč nudili neposredno v prostorih Nujne medicinske pomoči. Zdravstveni delavci ZD Lendava so obravnavali nosečnice, dve od teh sta bile prepeljane v Splošno bolnišnico Murska Sobota,” nam je sporočila Olga Požgai Horvat, direktorica ZD Lendava. Po naših neuradnih informacijah je v obeh primerih šlo za porod, po besedah Požgai Horvatove pa poroda na terenu niso obravnavali. Največ težav je zaenkrat na prleškem koncu. Čeprav tudi Pomurje, zlasti desni breg reke Mure, torej Prlekija, že nekaj časa niso imuni na ilegalne prehode državne meje, se že dolgo ni zgodilo, da bi policisti v enem dnevu prijeli tolikšno število ilegalcev. Hrvaški mejni organi očitno svojega dela ne opravljajo tako kot bi morali, še več, migrante najbrž enostavno spuščajo čez mejo v Slovenijo. Tujci v našo državo na nedovoljen vstopajo v parih in manjših skupinah večinoma peš, v nekaj primerih tudi s kolesi, ki jih pred tem odtujijo.