Petišovci: Na plano že pokukali prvi znanilci pomladi

Zima je čas, ko bi narava morala počivati. A ker smo zadnje dni deležni nekoliko neobičajnih temperatur, se je narava pričela prebujati. Komaj smo zakorakali v zimski čas, že so zacveteli prvi zvončki in to kar tri meseca pred pomladjo. Naslovna fotografija je iz Petišovcev, fotografiral pa jo je naš bralec.
Pobrskali smo po spletnih straneh Agencije RS za okolje (Arso). Med prve znanilce pomladi, ki se običajno že sredi zime odzovejo na vremensko dogajanje, se poleg vsem dobro poznanih in priljubljenih zvončkov, uvrščata tudi leska in trobentica. S spremljanjem razvojnih faz se ukvarja fenologija, ki proučuje zakonitosti periodičnih pojavov v razvojnem ciklu rastlin, spremembe v fenološkem razvoju pa so tudi med najbolj očitnimi kazalci okolja na podnebne spremembe, pojasnjujejo.

Mali zvonček (Galanthus nivalis) je osnovni fenološki objekt fenološkega monitoringa v Sloveniji. Pojav prvih cvetov v Sloveniji opazujejo že 70 let, na plano pa ga spravijo že nekoliko višje temperature. Najdemo ga skoraj po vsej Sloveniji. Prezgodnji cvetovi napovedujejo nevarnost za ozimna žita, saj so znak, da so previsoke temperature ob zimskih otoplitvah lahko načele odpornost žit na nizke temperature. Zvonček načeloma zacveti februarja, njegov čas je druga dekada februarja. Zvonček sicer najprej zacveti v Goriških Brdih.

Zapisi prvega vrtnarja v ljubljanskem Botaničnem vrtu kažejo, da so bile pred približno 170 leti nekatere zime v prestolnici bistveno milejše od teh, ki smo jih doživeli v zadnjih letih. “Tudi beli zvončki že glavice izpod zemlje kažejo,” je tako zapisal vrtnar 1. januarja leta 1851. V Sloveniji je mali zvonček simbol pomladi, saj splošen razcvet zvončkov napoveduje konec zime in pričetek vegetacijskega obdobja. Načeloma bi sedaj moralo biti zelo mrzlo, takšne temperature kot so bile prejšnji teden pa so menda zelo neugodne za naravo.