Petišovci: Črpanje plina naposled le brez hidravlične stimulacije?

Po tem, ko se britanski Ascent Resources pripravlja na kar 50 milijonov težko tožbo proti naši državi, ta vzporedno s tem preučuje možnosti za črpanje plina na petišovskem polju brez hidravlične stimulacije. Ravno čakanje na okoljevarstvena dovoljenja za hidravlično stimulacijo vrtin so vzrok za tožbo omenjenega britanskega podjetja.
Britansko podjetje Ascent Resources je svojim delničarjem preko londonske borze sporočilo, da kljub zapletom in čakanju na okoljevarstvena dovoljenja za hidravlično stimulacijo vrtine, postopki tečejo naprej. Ti so tokrat usmerjeni v pridobivanje plina brez hidravlične stimulacije, dovoljenja pri takšnem načinu črpanja plina pa naj Britancem ne bi povzročala tako pogostih sivih las. Slednji sedaj vnovič proučujejo opravljeno potresno 3D študijo izpred desetih let, katere se najbrž vsi še precej dobro spomnimo, ki so jo izvajali tako na ravninskem kakor tudi v gričevnatem predelu občine Lendava. Ugotovitve bodo znane čez dobra dva tedna.

Britanci se bodo sedaj, kot kaže, raje preusmerili h konvencionalnem vrtanju ki pa, jasno, ni tako bogato. Ravno to pa je razlog, ki Britance tare najbolj. Ti še vedno zagovarjajo dejstvo, da dosedanje pridobivanje zemeljskega plina v vrtinah Pg-10 in Pg-11-A s postopkom hidravličnega lomljenja ni vplivalo, ne vpliva in ne bo vplivalo na okolje na kateri koli značilni ravni. Ravno vplivi na okolje pa so tisti, ki po mnenju druge strani, okoljevarstvenikov, niso točno in povsem dorečeni. “Proizvodnja zemeljskega plina in nafte na območju Murske depresije neprestano poteka že vse od leta 1943. V tem času je bilo izvrtanih preko 160 vrtin. Vsi postopki, ki se izvajajo v zadnjem času in se bodo še izvajali, so v okviru postopkov, ki se tukaj izvajajo že 70 let. V tem času ni bilo evidentiranih nobenih negativnih vplivov na okolje,” pa je zapisano na spletni strani Slovenski plin.

Spomnimo: Arso je namreč na začetku marca odločil, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo okoljevarstveniki, treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. “Nedvomno gre za poseg, ki bo spremenil fizično stvarnost okolja, in ne gre samo za podaljšanje obratovanja brez kakršnih koli fizičnih sprememb,” so zapisali.

Ascent in njegov slovenski partner in imetnik koncesije, Geoenergo, medtem tudi že pripravljata dokumentacijo za podaljšanje koncesije za Petišovce, ki se bo iztekla leta 2022, poroča RTV Slovenija.