Pazite na domače živali! Psička zaužila strup proti polžem

Iz Veterinarske postaje v Lendavi so včerajšnji večer obvestili javnost o (sedaj še neznani namerni ali nenamerni) zastrupitvi psičke, ki se je med sprehodom zastrupila z vabo, mesom, ki je bilo prepojeno z modrimi peleti.
Na žalost se v številnih krajih še vedno dogaja, da nekdo zastruplja domače živali. Tudi takšne, ki so povsem mirne in se po večini zadržujejo na domačih ograjenih dvoriščih. Sadisti uporabljajo strup za polže, ki živalim povzroča velike muke, nevaren pa je tudi za otroke. In prav o takšnem primeru so včerajšnji večer poročali iz veterinarske postaje Lendava, kjer so v obravnavo sprejeli psičko, ki je prav takšen strup tudi zaužila.

Psi se po večini zastrupljajo predvsem s pripravki, ki so namenjeni zatiranju različnih škodljivcev v našem okolju. Največji krivec, da žival strup zaužije je vabljivo prijeten vonj, včasih pa tudi neprimerno nameščene vabe za škodljivce. V Sloveniji se na večini vrtov, žal še vedno, uporablja kar nekaj človeku in živalim nevarnih strupov proti polžem (karbamati in metaldehid), ki vse prevečkrat končajo v želodcu štirinožnih kosmatincev, najpogosteje psov. Mačke so na srečo bolj izbirčne in se redkeje zastrupijo s strupom za polže.

“Danes smo v obravnavo sprejeli psičko, ki je na sprehodu zaužila vabo – meso prepojeno z modrimi peleti. Najverjetneje gre za polžji strup. Zaradi hitrega posredovanja lastnice in prihoda v ambulanto se psička že boljše počuti. Lahko pa bi bil ta sprehod zanjo tudi usoden. Priporočamo vam, da imate med sprehodom pse ves čas pod nadzorom in ste še posebej pozorni,” so na kratko sporočili iz veterinarske ambulante v Lendavi.

Znaki zastrupitve se pojavijo 30 minut do 3 ure po zaužitju strupa. Okrevanje traja 1 do 2 dni. Klinični znaki pri blagi zastrupitvi: slinjenje, bronhialna hipersekrecija, ataksija, driska, zoženi zenici, mišične fascikulacije, tresenje in trzanje, slabotnost, preobčutljivost na dotik, povišana telesna temperatura, nemirnost, uhajanje urina. Klinični znaki pri hudi zastrupitvi: kolaps, upočasnjen srčni utrip, zavora dihanja, krči, modrikaste sluznice, koma. Sekundarna miopatija po okrevanju je redka. Karbamati ne povzročijo zakasnele nevropatije.