Parlamentarne volitve na Madžarskem: Svoj glas bodo lahko oddali tudi zamejski Madžari

Parlamentarne volitve na Madžarskem bodo 8. aprila, je 11. januarja sporočil madžarski predsednik Janos Ader. Stranki Fidesz premierja Viktorja Orbana se obeta že tretji mandat na čelu države. Svoj glas bodo lahko oddali tudi zamejski madžarski državljani.
V letu 2010 je madžarski parlament sprejel spremembo zakona o državljanstvu, s katero je omogočil zamejskim Madžarom pridobitev madžarskega državljanstva. Takrat so predstavniki madžarske države zatrjevali, da gre zgolj za državljanstvo na simbolni ravni, ki naj ne bi vsebovalo volilne pravice, vendar je takrat nov volilni zakon, ki je stopil v veljavo prvega januarja 2012, to spremenil. Zamejski madžarski državljani bodo tako to pravico lahko znova izkoristili 8. aprila.

“Med prekmurskimi Madžari ni velikega zanimanja za volitve predstavnikov v madžarski parlament,” je sicer že leta 2012 povedal Madžarski narodnostni poslanec v državnem zboru Laszlo Göncz in na poslanskem forumu na to temo leta 2010 povedal, da se za kaj takega niti ne zavzema, “saj menim, da sodimo v socialni, zdravstveni in delovni kontekst Republike Slovenije, kjer smo tudi davkoplačevalci. Bilo bi moralno sporno, če bi sami lahko odločali o vprašanjih v neki skupnosti, v katero ne moremo neposredno vlagati …”

Kako lahko prekmurski Madžari oddajo svoj glas?

Če prekmurski Madžar želi oddati svoj glas, si mora najprej pridobiti tamkajšnje državljanstvo. Za uveljavljanje volilne pravice je nadalje potrebno oddati vlogo za vpis v volilni imenik. To lahko posameznik stori elektronsko ali preko navadne pošte in sicer na naslov Državne volilne pisarne. Prekmurskim Madžarom pri tem lahko pomaga konzulat. Tam se lahko izpolni obrazec, ki bo posredovan na ustrezni naslov v Budimpešti. Opravljena registracija je veljavna deset let. V kolikor želi posameznik voliti že 8. aprila, ima čas za registracijo do 24. marca. Na podlagi tega bo upravičenec prejel glasovnico, oddal svoj glas in glasovnico vrnil v Budimpešto. Priložena bo še ena ovojnica, v katero je potrebno dodati svoje osebne podatke. Dva tedna pred volitvami lahko svoj glas (ovojnico z volilnim lističem) odda upravičenec tudi na sedežu Generalnega konzulata Madžarske v Lendavi, na Glavni ulici.

Kakšna je trenutna situacija?

Na volitvah leta 2014 je Fidesz osvojil 45 odstotkov glasov, kar mu je prineslo 133 od 199 sedežev v parlamentu. Za glavnega konkurenta Fidesza velja skrajno desni Jobbik, ki pa naj vendarle ne bi mogel ogroziti vladajoče stranke. Glede na napovedi naj bi osvojil 20 odstotkov glasov, medtem ko jih Fideszu napovedujejo okoli 50 odstotkov. Liberalne in leve stranke v državi so razdeljene in jih najedajo notranji spori, nova volilna pravila, uvedena leta 2012, pa niso naklonjena majhnim strankam, če tem ne uspe oblikovati zavezništev, so zapisali pri STA.