Pacient, ki so ga obravnavali v bolnišnici v Rakičanu bil najprej negativen, naslednji dan pozitiven

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so 30. marca obravnavali občana, ki ga je med krmljenjem hudo poškodoval bik. Bolnika smo oskrbeli in ga prepeljali na Univerzitetni klinični center Maribor. Ob sprejemu so bolnika testirali na novi koronavirus, test je bil negativen. V Mariboru so ga naslednji dan znova testirali, takrat je bil test pozitiven.
“Po prejeti informaciji smo takoj z delovišča odstranili vse zdravstvene delavce, ki so bili pri obravnavi pacienta. Dodatno smo preverili tudi celotno pot oskrbe pacienta, ki je bil v naši bolnišnici do premestitve 25 ur. Vsem izvajalcem smo odredili testiranje in nadaljnje opazovanje v samoizolaciji na domu. Ker so se pojavila vprašanja o upoštevanju samoizolacije, pojasnjujemo: Za določene delavce, ki so nepogrešljivi za organizacijo zdravstvene oskrbe v enoti covid-19, predvsem zdravnike, ki sodelujejo v skupini, odgovorni za organizacijo, in pri katerih je bil rezultat testiranja negativen ter nimajo nobenih simptomov okužbe, je bilo v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje izdano določilo. Po njem se z uporabo ustrezne zaščitne opreme določeni delavci lahko udeležijo sestanka omenjene skupine, v kakršnokoli klinično delo pa se ne vključujejo in ne sodelujejo z drugimi zdravniki.

V skladu s tem določilom se je eden od zdravnikov udeležil sestanka omenjene skupine, tudi zato, da je lahko prejel vsa potrebna navodila za nadaljnje sodelovanje v skupini in izvajanje zadolžitev na daljavo. Vsi zaposleni vsa navodila v celoti izvajajo. Vse paciente, ki prihajajo v bolnišnico od 12. marca obravnavamo v skladu s smernicami in jih triažiramo v smislu, kot da so okuženi z novim koronavirusom, ter izvajamo vse predpisane ukrepe,” so sporočili iz regijske bolnišnice.