Pa migrant res dobi 833 evrov žepnine?

Po spletnem socialnem omrežju Facebook se kot strela širi zapis, da bo vsak migrant od države ko vstopi vanjo, prejel 833 evrov žepnine, kar je razburilo mnoge. No, šli smo po sledi te žepnine in preverili kaj je in kaj ni res.

Ni tako preprosto, kot se to bere po Facebooku ali pa posluša v družbi ljudi, češ, da bo vsak migrant ki pride v našo državo, prejel kar 833 evrov žepnine, a so številke kljub temu visoke. V letu 2015, v zadnjih treh mesecih, je bilo za obratovanje migrantskih centrov namenjenih skupno 25 milijonov evrov. Od tega je 12 milijonov evrov, torej slabo polovico, mednarodna finančna pomoč. Do včeraj je v državo skupno vstopilo 472.000 migrantov, od oktobra lani pa vse do danes, pa številke vztrajno padajo. Recimo včeraj v našo državo ni vstopil noben.

Teh 25 milijonov evrov je bilo porabljenih za sprejem, namestitev, opremo, stroški državnih organov, prevozi, stroški prostovoljcev, hrana in stroški občin. In če to preračunamo na posameznega migranta, nas je posamezni stal torej 66 evrov. Če pa upoštevamo še, da je od omenjenega zneska potrebno odšteti še mednarodno finančno pomoč (32 evra), je torej državo dejansko posamezni migrant stal 34 evrov. Torej v vprašanju ni nikakršne žepnine, nadomestila ali česar podobnega. To se tiče tistih ki odidejo in naslednji, ali še isti dan odidejo.

Do včeraj je v naši državi za azil zaprosilo 227 migrantov, največ prav v tem mesecu, februarju, ki jih je Avstrija zavrnila na meji. Takih je 90. Vsi omenjeni čakajo na odobritev prošenj. A med tem ko čakajo, imajo tudi nekaj pravic: Do oskrbe v azilnem domu, ali finančno pomoč, če si namestitev najdejo sami, ob tem pa imajo pravico do žepnine, ki pa znaša 18 evrov na mesec, če nimajo denarja.

In koliko nas vse to skupaj stane? Za leto 2015 podatka še ni, so pa podatki za leto 2014. Za 385 oseb je bilo porabljenih slabih 429.000 evrov. Nastanitev, oskrbo, prevajanje, informiranje in pravno pomoč pa v večini (75%) pokrije EU.

Podobno je pri integraciji tistih, ki jim je bila odobrena mednarodna zaščita. Tem naša država plačuje nastanitev, zdravstveno in socialno varstvo. Denarno pomoč za zasebno namestitev, pomoč pri integraciji in tečaji slovenskega jezika pa so, v 75%, plačani iz evropskih sredstev. Azilanti dobijo tudi enkratno denarno pomoč v višini 288 evrov, kar je našo državo v letu 2014 stalo slabih 120 tisoč evrov.

Torej v teh primerih, ki jih je res malo, ni nikakršne žepnine v višini 833 evrov, a je res, da bo z zapiranjem meja številka prosilcev za azil rasla, s tem pa tudi stroški.

 • Milan Utroša

  Znesek 833 eurov žepnine za migrante je avtorstvo Vinka Gorenaka. Že to je dovoljšen podatek, da gre za laž.

  • popusijansi

   Eni ste pa res hitri in močni na besedah, ko gre za republiškega politika, ali esdeesovca.
   Ko pa gre za lokalne politike, tatove, lažnivce in mega lenuhe, (korupcijo, klientelizem, mobing, javno diktaturo…), ki tiho cecajo javne proračune, kot je veliki magister in njegova familija, na primer, ali pa še marsikdo v naši in njegovi okolici, pa ste tiho ko pi.ke, ne čuje i ne vidi vas nitko nigde…

   • Milan Utroša

    Praviloma se odzivam le na sporočila, ki jih pišejo ljudje, ki upajo k besedilu napisati svoje ime in priimek, tokrat naredim izjemo. Ker argumenta zoper moj gornji zapis nimaš, saj 100% drži, si napadel. Poleg tega pa si pozabil omenit, da je stranka osebe, ki si si jo dal v svoje ime, nekaj zadnjih mandatov v koaliciji lokalne oblasti, praviloma je imela tudi podžupana. Če drži, kar navajaš, se boš moral najprej pogovoriti s “svojimi”.

    • Tomica

     Milan Utroša, čestitke na komentarju. Oseba, ki vam je dala repliko je po strukturi besed enaka nekomu, ki nenehno teži z istimi frazami. Le, kot volk, ta tudi menja dlako, narave pač tudi tokrat ni. Čestitam vnovič na komentarju, saj ste ga na kulturen in tudi dostojen način porazili z argumenti, ki jih on ne premore.

 • popusijansi

  Dragi Milan Utroša. Komu ti pišeš in kak, to je tvoja stvar in nikoga ne briga. Milijoni in milijoni e-forumov po celem svetu obstaja zato, da ljudje lahko svobodno povedo svoje mnenje, anonimno pa zato, ker ljudje tako povedo veliko več, ker jih je tako manj strah, ker so volitve tudi anonimne, ker, ker, ker… Tega niso izmislili zaradi bolanih skrivalnic, ampak zaradi pravice do resnice in svobode govora.
  Mene je razjezila tvoja bedasta izjava, da je Vinko Gorenak lažov samo zato ker je Vinko Gorenak. Boli me za njega, ampak taka izjava se mi zdi hudo betežna in hudo umazana. Otročje si obtožil za lažova nekoga samo zato ker ti ni lep in je daleč, pa še Kulčar in Kasaš sta te glupo podprla (kao lokalna politika), verjetno iz predsodka do desnih… Če ste res tako občutljivi za nepravičnost, potem zakaj ne vidite umazanije balažekovine tu doma in pred svojim nosom in se enako oštro odzovote pred javnostjo za veliko večje hudobije? Nisem slišal vašega glasu, ko je šerif nastavil svojo hčerko na čelo vrtca, ali ko je nedavno nastavil svojega zeta za direktorja stolpa! In še, in še je bilo prilik… a nisem vas ne slišal ne videl, dragi moji.
  Sicer pa pripada avtorstvo sporne izjave Dušanu Mramorju: Prosilec za azil stane državo 10 tisoč evrov na leto oz. 833 evrov na mesec.
  Tomica voli argument, pa eto!

  • pes Jan

   KO MAČKI STOPIŠ NA REP ZACVILI

   napisal si kakšnih 200 besed, dokazal pa nisi napačne trditve utroše. raje si prešaltal na osebni nivo pa še zraven vključil nič kriva kasaša,kulčara. in koji kurac ma sploh zdaj lokalna politika s tem koliko dobi migrant? kaj za vraga kadiš.

   jaooooo jaoooooo kakše i***** imamo u ovome gradu. SplačDanecS!

   • popusijansi

    Pa poglej se v ogledalo, pesjan, ne samo da cviliš, ampak tuliš kot kak blaznež.

  • Milan Utroša

   Moja izjava sloni na osebnih izkušnjah. Že od takrat, ko je ukradel del podpisov volivcev za referendum o slabi banki, v času, ko je bil notranji minister v Janševi vladi. Sam sem te podpise nesel v državni zbor, jih predal in dobil zapisnik o predaji. Sodeloval sem pri več takšnih postopkih in poznam ljudi, ki procesirajo te postopke. In ti ljudje marsikaj povedo. Ker sem dobil dovolj informacij, smo takrat sprožili postopke. In kar naenkrat so se podpisi volivcev našli na MNZ. Med tem pa je Janša govoril kako bo njegova vlada naredila vse, da slaba banka obstane. In je žal obstala, ker je njihov kolega Petrič na ustavnem sodišču ljudem prepovedal referendum. Vendar, kraja podpisov se je zgodila. In ministrovo laganje, da je bilo vloženih premalo podpisov.
   Pa še nekaj. Sklicevanje na Mramorja ne vzdrži. Sam si napisal, da Mramor govori o tem, koliko stane migrant letno, Gorenak pa je iz tega naredil žepnino. Pa še evropski denar je v tej vsoti. Hvala, da si mi tudi sam pomagal dokazati njegovo laž. Sicer pa mislim, da je te polemike dovolj, s komerkoli sem jo že vodil. Jaz težav s tem, da se podpišem pod svoje besedilo, nimam.

  • nebodigatreba

   te govorice o višini deleža za migrante je prišlo iz desnega tabora. Naivci pa pobirajo, ker ljudje, ki so zaprti v svoj ozki svet pač ne sprejmejo ne drugačnost ne človeškost do njih.