Otto Močnek direktor zavoda ProFutura le še do konca maja

Zavod za regionalni razvoj madžarske narodnosti Lendava, ki deluje pod imenom Profutura, je vse od njegove ustanovitve pa do 15. aprila 2019 vodil Jožef Horvath, ko je omenjeno delovno mesto zapustil. Junija istega leta ga je nasledil Otto Močnek, ki od januarja službuje na veleposlaništvu v Ljubljani, na oddelku za gospodarstvo na delovnem mestu v Lendavi, a tudi ta ne bo dolgo na tem stolčku.
V začetku leta 2016 sta se vrhova vlad obeh držav, Republike Madžarske in Republike Slovenije, predsednika vlad Viktor Orban in takratni slovenski predsednik vlade RS Miro Cerar na srečanju v Lendavi dogovorila o medsebojni gospodarski pomoči. V ta namen je bil odprt Zavod za regionalni razvoj madžarske narodnosti. Na podlagi tega je bil sprejet strateški načrt za razvoj regije kjer živi avtohtona madžarska manjšina v Sloveniji.

Čeprav je trenutni direktor omenjenega zavoda Otto Močnek, sicer zaposlen na madžarskem konzulatu na Glavni ulici v Lendavi nastopil direktorski mandat ki traja 5 let, je ta podpisal pogodbo, da bo direktorski stolček “grel” zgolj leto dni. Včeraj smo med drugim Močneka tudi poklicali, a na naša vprašanja ni želel odgovarjati, je pa dejal, da bo za naš medij vse povedal danes okrog 11.00 ure, kar bomo tudi pripisali.

Po naših neuradnih a zanesljivih informacijah so na omenjenem zavodu pred kratkim spremenili sistemizacijo delovnih mest in kot nam je naš vir še dejal, bo na mesto Močneka najverjetneje sedel Mario Berden iz Dobrovnika, ki na zavodu zaseda delovno mesto pravnika. Razpis za delovno mesto je bil pred kratkim objavljen v tedniku madžarske narodnosti Népújság.

“Lansko leto aprila, ko je bil odhod prejšnjega direktorja in moj prihod aktualen, je na zavodu bil nekajmesečni zastoj in takrat sem ugodil prošnji da pri zavodu nekako pomagam. Ustanoviteljica, Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost me je na ta položaj imenovala za obdobje petih let, a glede na to, da želim oz. sem želel obdržati svoje prvotno delovno mesto, namreč v smeri gospodarstva delam že skorajda 25 let, sem sklenil podjemno pogodbo o poslovodenju, sklenitev katere statut zavoda dovoljuje, do 31.5.2020. Po tistem bomo videli, ali je možnost podaljševanja, a sem se odločil, da najverjetneje ne bom podaljšal. Sicer pa je bilo minulo leto precej živahno , saj smo imeli “na sporedu” 3. krog razpisov, ipd…,” je za naš medij dejal Močnek.