Osemnajstletnik iz Turnišča postal mednarodni šahovski mojster

Osemnajstletni šahist Boris Markoja iz Turnišča si je na nedavnem mednarodnem šahovskem turnirju “Zadar Open 2016” pridobil naslov mednarodni šahovski mojster in postal šele drugi Prekmurec s tem naslovom.

Poleg že osvojenih treh norm v preteklih letih, je Boris Markoja na mednarodnem šahovskem turnirju “Zadar Open 2016,” ki je potekal od 11. do 17. decembra 2016 v Zadru, dosegel še potrebno število ratinških točk in presegel mejo 2.400 ratinških točk ter si pridobil prestižni naslov mednarodni šahovski mojster.

Kljub mladosti je Boris Markoja postal šele drugi Prekmurec, ki se lahko pohvali z naslovom mednarodni šahovski mojster, ki ga običajno dosegajo šahisti v starejših letih. S tem uspehom in ostalimi odmevnimi dosežki Boris Markoja predstavlja vzor za mlade in pomembno prispeva k popularizaciji šaha pri nas. “Izredno smo ponosni na Borisove izjemne dosežke in na Občinskem prazniku smo mu slavnostno podelili naziv “športnik leta v mladinski konkurenci.” Boris s svojim zgledom kaže mladim, kaj vse se da doseč, če si zastaviš cilje in za njih tudi trdo delaš,“ je o uspehu mladega šahista povedala mag. Vesna Jerala Zver, županja Občine Turnišče. Odličnega šahista in dijaka Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, na njegovi poti seveda še posebej podpirajo, oče Stanislav, mama Slava, brat Uroš in dekle Urška.

Borisova šahovska pot se je začela pri šestih letih, ko je takrat še kot majhen deček opazoval šahovsko igro med družinskimi člani. Kmalu za tem je tudi sam osvojil premikanje šahovskih figur, se naučil osnov, npr. matiranja z damo ali s trdnjavo in tudi osnovnega odpiranja. “Moje zanimanje za šah je raslo, še posebej, ker sem nekako sledil bratu Urošu, ki se je takrat dokaj ambiciozno, že ukvarjal s šahom in je obiskoval srednjo šahovsko šolo. Kaj hitro sem se naučil šahovske notacije (kako se označujejo določene figure s kraticami in kako se označi točno določeno polje, na katero figuro postaviš op.p.) in tako sem tudi sam lahko prebiral variante, ki so se jih učili v šahovski šoli. Še vedno pa je bilo moje največje veselje samo igranje in tako skorajda ni bilo dneva, ko ne bi odigral partijo šaha,” nam je svoje šahovske začetek predstavil perspektivni šahist.

V klubu (ŠD Radenska Pomgrad) so že takrat organizirali mladinske šahovske turnirje, katerih se je tudi Boris začel udeleževati. Njegovo nadarjenost je opazil mojstrski kandidat Mitja Kovač, ki je najverjetneje začutil Borisov potencial in ga je povabil, če bi začel hoditi v njegovo šahovsko šolo oz. na treninge. Najprej je malce okleval, saj je njegova prvotna skrb v tistem času bil mladostniški nogomet, ampak je nato po prigovarjanju staršev vseeno pristal. In takrat se je začela njegova prava šahovska pot.

Boris, ki je leta 2006, ko je bil star osem let, prvič osvojil regijsko prvenstvo, ter si zagotovil svoj prvi nastop na državnem prvenstvu v standardnem šahu, takrat sicer v kategoriji fantov do 10 let, saj do 8 let prvenstva še ni bilo. Na tem tekmovanju, je osvojil 13. mesto od 28 nastopajočih z rezultatom 4,5/9 (50%). Ker je bil najmlajši udeleženec na tem tekmovanju, je to bil kar soliden dosežek. Za tem je pričel nizati uspeh za uspehom.

Šahovska zveza Slovenije je leta 2014 zaposlila tako imenovanega republiškega trenerja velemojstra Mateja Šebenika, s katerim so imeli možnost treningov obetavni mladinci. To leto je Markoja najprej osvojil naslov državnega prvaka do 16 let, poleti pa je v Bad Gleichenbergu osvojil še svojo 2. normo za mednarodnega mojstra, z ratingom pa je prečkal mejo ELO 2300 in tako pridobil naziv FIDE mojstra, kar je tretji najvišji šahovski naziv. Ob tem mu je bil v veliko pomoč omenjeni Matej Šebenik, ki je še dodatno učvrstil Borisov otvoritveni repertoar tako, da je njegovo šahovsko znanje lahko prišlo do še večjega izraza. Tako je prav z otvoritvijo, ki se je naučil od Šebenika, in s pomočjo njegovih analiz, prvič premagal tudi velemojstra, in sicer Miloša Perunoviča (ELO 2608).

“V začetku leta 2015 sem v Gradcu osvojil še svojo tretjo in s tem zadnjo potrebno normo za mednarodnega mojstra, teden dni kasneje pa še naslov državnega prvaka do 18 let. Že drugič sem bil vpoklican tudi v člansko reprezentanco za nastop na Mitropi, ter se kot zdaj že standardna 1. deska mladinske reprezentance udeležil tudi Evropskega mladinskega ekipnega prvenstva. Poleti sem v Novem Sadu osvojil svoj največji posamičen uspeh in Evropskem mladinskem prvenstvu v pospešenem šahu osvojil naziv podprvaka. Moje treniranje je po priporočilu samega Georga Mohra prevzel hrvaški velemojster Zdenko Kožul, katerega odlika je predvsem to, da redkokdaj remizira, posebej pa brez borbe. Prav te borbenosti pa je bilo pri meni premalo za preboj na višjo raven.”