Okužba s koronavirusom v Domu starejših Rakičan: Uvedeni so bili dodatni ukrepi

Iz Doma starejših Rakičan so medije minulo nedeljo obvestili, da je bila potrjena prva okužba s koronavirusom pri stanovalki v Centru za starejše Murska Sobota, ki spada pod Dom starejših Rakičan. Testiranja zaposlenih, ki so bila opravljena so bila negativna, kljub temu, pa jih je pet v izolaciji.
“Bolezen covid-19 je bila potrjena pri stanovalki, ki biva v enoti Center za starejše Murska Sobota. Stanovalka je bila zaradi drugih zdravstvenih težav pripeljana v bolnišnico Murska Sobota, kjer je bilo izvedeno testiranje, test pa je bil pozitiven. Svojce stanovalke so o rezultatu že obvestili. Nemudoma smo obvestili tudi NIJZ in pristojno koordinatorko, ter začeli izvajati vse ukrepe v skladu z načrtom,” so sporočili iz Centra za starejše v Murski Soboti.

Minulo soboto se je izvajalo testiranje vseh zaposlenih in stanovalcev 3. nadstropja enote Centra za starejše Murska Sobota, ter tistih zaposlenih, ki so po službeni dolžnosti občasno bili v stiku z zaposlenimi v enoti. V nedeljo so prejeli rezultate testiranja, vsi rezultati zaposlenih in stanovalcev 3. nadstropja enote so negativni. Dodatno se bodo izvedla še testiranja ostalih stanovalcev enote (1. in 2. nadstropje).

“Za celotno stavbo Centra za starejše v Murski Soboti velja izolacija, v 3. nadstropju enote, kjer se je okužba pojavila, pa je urejena tako imenovana »siva cona«. Stanovalci se počutijo dobro, njihovo zdravstveno stanje pa je stabilno. S strokovnimi sodelavci in predstavniki pristojnih institucij usklajujejo nadaljnje ukrepe,” so še sporočili.

Minuli ponedeljek je bil izveden usklajevalni sestanek z vsemi pristojnimi institucijami. Na sestanku so bili prisotni župan MOMS Aleksander Jevšek, predstavniki NIJZ, bolnice Murska Sobota, koordinatorji in strokovni kader imenovan s strani ministrstva za zdravje, predstavniki civilne zaščite, Rdečega križa in vodstvo Doma starejših Rakičan.

Na sestanku je bil podan pregled situacije v domu, sprejeti pa so bili naslednji dodatni ukrepi:

– za celotno enoto CSMS se vzpostavi tako imenovana »siva cona«

– za pet zaposlenih, ki so bili z okuženo stanovalko v tesnejšem stiku, se odreja samoizolacija

– prehranjevanje stanovalcev poteka le v njihovih sobah, hrana se postreže v embalaži za enkratno uporabo

– izvede se intenzivno razkuževanje prostorov, odstranijo se vsi predmeti iz sob stanovalcev (slike, okraski, prti, zavese)

“Obenem vas obveščamo, da so bili včeraj opravljeni tudi testi za stanovalce 1. in 2. nadstropja enote Centra za starejše v Murski Soboti, vsi testi pa so bili negativni. Takoj po pojavu okužbe nas je poklical resorni minister za delo družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj, ter nam ponudil vso potrebno pomoč. Prav tako so nas poklicali iz Ministrstva za zdravje, ter nam pripravili dodatno zaščitno opremo, ki smo jo še isti dan prevzeli, prav tako pa so nam ponudili potrebno pomoč,” so sporočili.