Ogromen črni topol na severnem robu gozda Orlovšček na meji med občinama Lendava in Črenšovci končno zaščiten pred bobrom

Pri spremljanju stanja naravnih vrednot ob reki Muri je Zavod RS za varstvo narave ugotovil, da je deblo enega največjih črnih topolov (Populus nigra) ob reki Muri v prejšnji zimi poglodal bober ter s tem ogrozil njegov obstoj. Stekla je akcija njegove zaščite pred lačnim glodavcem.
Črni topol se nahaja na severnem robu gozda Orlovšček, ob starem rokavu reke Mure v Biosfernem in Natura 2000 območju Mura, na meji med občinama Lendava in Črenšovci, v bližini Hotiškega jezera. Deblo orjaškega črnega topola v obsegu meri več kot 560 centimetrov, omenjeni črni topol je največji svoje vrste daleč naokoli ter zaradi svoje velikosti viden že od daleč.

Bober pa je rastlinojed, se prehranjuje z zelišči in vodnimi rastlinami. V zimskih mesecih, ko ni zelnate vegetacije, bober objeda debla dreves. Zato, da pride s podrtjem drevesa do sladkih vršičkov na vrhu krošenj ali pa si z objedanjem brusi svoje nenehno rastoče zobe. V lanski zimi so se bobri iz bližnjega rokava lotili tudi izjemnega črnega topola.

Dobro ohranjen poplavni gozd, kjer raste topol, je v lasti rodbine Zichy. Po pogovoru z upravljavcem njihovih gozdov je ta naravno vrednoto premazal s snovjo, ki odvrača bobra pred objedanjem dreves. “V imenu topola in narave se zahvaljujemo gospodu Janezu Kolenku, da se je angažiral in zaščitil črni topol, ter za dobro gospodarjenje z gozdovi. Bober pa bo lahko še naprej užival v senci mogočnega drevesa,” so sporočili iz Zavoda RS za varstvo narave.

Črni topol zraste do od 35-40 m visoko. Največji zabeležen obseg je okrog 7 metrov.