“Odpreti je potrebno tudi mejni prehod Verica-Čepinci!”

“Odpreti je potrebno tudi mejni prehod Verica-Čepinci,” so razočarani porabski Slovenci. Madžarska je, kot smo že poročali, 1. septembra zaradi omejitve širjenja okužb s koronavirusom zaprla meje za tuje državljane. Odprti so le mejni prehodi Pince avtocesta, Pince regionalna cesta, Dolga vas in Hodoš, mejni prehod Verica-Čepinci, ki je pomemben za porabske Slovence.
Madžarska je, tako kot meseca marca, vnovič zaprla mejni prehod Verica-Čepinci in tako precej otežila življenje in prehajanje meje porabskim Slovencem. Gre za mejni prehod, ki je pomemben za ohranjanje stika naših rojakov z matično državo. V kolikor želijo slednji vstopiti v Slovenijo, jih čaka 100-120 kilometrov vožnje, kar je povsem neživljenjsko. Madžarska je omenjeni mejni prehod zaprla z razlago, da ni velike frekvence ljudi, a travme zaradi tega niso nič manjše, gre namreč za povezanost življenja obeh strani našega slovenskega narodnega prostora. Zaprtje tega mejnega prehoda namreč pomeni popolno odrezanost Porabja od svoje matične domovine in marsikomu predstavlja velike omejitve pri vsakdanjem življenju.

Zagovornica Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Köleš Kiss in predsednik Državne slovenske samouprave Karel Holec sta sicer že urgirala in v torek na odgovorne na madžarskem ministrstvu za notranje zadeve poslala pismo, v katerem pristojne prosita da se odpre tudi mejni prehod Verica-Čepinci. V pismu izpostavljata, da je mejni prehod poleg običajnih ljudi pomemben še za politike, šolnike, kulturnike, novinarje in predstavnike s cerkvenega področja. Med drugim sta slednja omenila podaljšano pot do Slovenije čez mejni prehod Hodoš-Bajánsenye, omenjena pa sta med drugim podprla tudi tudi prizadevanja za ponovno odprtje mejnega prehoda na Dolnjem Seniku. Slednjega poleg Slovencev uporablja tudi veliko Avstrijcev.

Spomnimo: V torek, 31. marca sta se slovenski zunanji minister Anže Logar in njegov madžarski kolega Peter Szijjarto vseeno dogovorila, da bosta Slovenija in Madžarska odprli dodatna maloobmejna mejna prehoda (Hodoš-Bajansenye in Čepinci-Verica). Na omenjenih točkah je prestop možen od 6. do 19. ure samo za državljane Slovenije in Madžarske, ki so čezmejni delavci, ki bodo to lahko dokazali z potrdilom delodajalca in dvolastniki, ki bodo to dokazali z ustreznimi zemljiško knjižnimi izpiski. Bo jima uspelo tudi tokrat?