Odpovedi številnih dogodkov, med drugim sejma Megra in Green. Pred praznimi tribunami tudi Nafta 1903

Svet za nacionalno varnost je predvčerajšnjim sklenil, da se prepovejo zbiranja v zaprtih prostorih, kjer je več kot sto ljudi (verski obredi so izvzeti), ali zbiranja zunaj, kjer je moč pričakovati več kot petsto ljudi. Sprejeti ukrepi so precej podobni ukrepom v drugih državah. Slovenija je sicer trenutno še vedno na prvi stopnji širjenja okužbe, primerov pa je (do sedaj) 34.
Prireditve, kulturne prireditve, pa tudi športne prireditve so se v teh dneh pričele odpovedovati po tekočem traku, tako tiste ki se izvajajo v notranjih prostorih ter tudi tiste zunaj, če jih, kar se tiče obiskovalcev, nikakor ne gre omejiti. To sicer večjih težav ne bo prineslo, se pa je s težavami že pričel soočati pomurski turizem. V teh dneh menda že prihaja do občutnega padca povpraševanja in odpovedi rezervacij, tudi v Pomurju, tukajšnji turizem pa sloni predvsem na zdraviliškem turizmu. Številke se bodo ob koncu leta zagotovo poznale. Ocenjujejo, da bo prišlo do 30 odstotnega padca v mesecu marcu v primerjavi z istim obdobjem lani.

V Gledališki in koncertni dvorani Lendava so že minuli petek prekinili predprodajo vstopnic za prireditve. “Zaradi izbruha novega koronavirusa namreč prihaja do odpovedi dogodkov,” so obvestili. Razlog pa niso le odpovedi dogodkov, temveč tudi zaostrena odredba. Vsled temu se odpovedujejo tudi prihajajoče prireditve v spomin na marčno revolucijo in osvobodilni boj na Madžarskem leta 1848/49 13., 14., in 15. marca v Lendavi, Motvarjevcih, Prosenjakovcih ter Dobrovniku. Odpovedana bosta tudi sejma Megra in Green v Gornji Radgoni, prihajajoča sobotna nogometna tekma med Nafto 1903 in Dobom pa bo odigrana pred praznimi tribunami. Vsled temu bomo na našem spletnem portalu pripravili neposredni prenos.

Svoje dogodke je odpovedal ali premestil tudi murskosoboški MIKK, Cineplexx je včeraj v sporočilu za javnost obvestil, da bodo obisk kinodvoran omejili na 100 obiskovalcev, odpovedane pa so tudi vse zabave v diskotekah ali v drugih prireditvenih prostorih. Prepovedi ne veljajo za zasebne zabave, poroke in verske obrede. Odpovedan je tudi dobrodelni koncert Policijskega orkestra, ki je bil predviden 13. marca 2020 v dvorani Gledališča Park v Murski Soboti. Nov datum bodo organizatorji sporočili naknadno. Na podlagi sprejema tega sklepa so za nedoločen čas bili primorani prestaviti tudi letni redni zbor ribičev RD Lendava v Črenšovcih, ki bi se moral izvesti to nedeljo, 15.3.2020. Nov termin bo objavljen takoj, ko bo zbor mogoče izvesti.

Za obiskovalce je zaprta tudi regijska bolnišnica v Rakičanu, obiski so prepovedani tudi v lendavskem Domu starejših. Populacija starejših, ki biva v domovih, je namreč zaradi pridruženih osnovnih obolenj še toliko bolj življenjsko ogrožena v primeru okužbe z imenovanim virusom. Odpadel bo tudi Pomurski otroški parlament v Kobilju, vse prireditve v gledališču Park v Murski Soboti ter v Pomurskem muzeju.