Odlični rezultati učencev Glasbene šole Lendava

V Gostilni Avsenik, “Pri Jožovcu” v Begunjah na Gorenjskem, se je v soboto, 1. in nedeljo, 2. februarja 2020 tradicionalno odvijalo že 14. Tradicionalno mednarodno tekmovanje harmonikarjev za nagrado Avsenik. Na omenjenem tekmovanju je Staš Žabot, učenec Glasbene šole Lendava, dosegel zlato priznanje. Že sicer pa učenci glasbene šole Lendava na tekmovanjih dosegajo odlične rezultate.
Zelo uspešno delo, ki se izvaja v GŠ Lendava je bilo vidno že v letu 2019 tudi širši javnosti doma in v tujini. Učenci šole so se udeležili revij, regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj ter festivalov. Kvalitetno pedagoško delo je prineslo tudi tekmovalne uspehe, izredne dosežke nekaterih učencev. GŠ Lendava beleži porast števila in tudi uspehov njihovih učencev na tekmovanjih:
– na regijskih tekmovanjih je nastopilo 11 učencev;
– na državnem tekmovanju sta nastopile 2 učenke;
– na mednarodnih tekmovanjih je nastopilo 25 učencev.

V letu 2020 so se že v mesecu januarju nekateri učenci udeležili tekmovanj. Med njimi z odličnim rezultatom izstopa Staš Žabot, učenec 6. razreda harmonike. Pod mentorstvom Boštjana Baše se je 1. februarja 2020 kot edini tekmovalec iz Pomurja na klavirski harmoniki, odlično predstavil na 14. mednarodnem tekmovanju harmonikarjev v Begunjah, kjer je v B-kategoriji dosegel 97,83 točk od 100 možnih in s tem zlato priznanje in tudi 3. mesto v skupnem seštevku.

V rojstni vasici legendarnih bratov Slavka in Vilka Avsenika v času tekmovanja harmonikarjev od jutra do mraka odmevajo zvoki harmonik. Edinstvenost in poseben pomen Avsenikovega tekmovanja harmonikarjev pa je, da se samo na tem tekmovanju izvaja in ocenjuje stil in tehnika igranja na harmoniko, ki je najbližji Avsenikovemu stilu, načinu in originalni izvedbi. Zato ima to vsakoletno tekmovanje harmonikarjev v Begunjah take razsežnosti.

Edinstvenost in poseben pomen Avsenikovega tekmovanja harmonikarjev je, da se samo na tem tekmovanju izvaja in ocenjuje stil in tehnika igranja na harmoniko, ki je najbližji Avsenikovemu stilu, načinu in originalni izvedbi, je ob tem priznanju povedal njegov mentor.