Odlična rezultata Lendavčana in Mostjana na mednarodnem IBFF tekmovanju v fitnesu in bodybuildingu

V soboto,15. junija, se je v Lovrencu na Pohorju odvijalo mednarodno IBFF tekmovanje v fitnesu in bodybuilding, katerega sta se udeležila tudi Lendavčana, natančneje Marko Franko iz Mostja in David Berke iz Lendave. Oba sta se iz omenjenega tekmovanja domov vrnila z vrhunskima rezultatoma.
Minulo soboto sta se člana Športnega društva Izziv Pomurje udeležila odprtega mednarodnega IBFF tekmovanja v fitnesu in bodybuildingu. Šlo je za mednarodno tekmovanje ki hkrati šteje tudi kot državno tekmovanje. Tekmovanje sicer obema, tako Frankoju kakor tudi Berkeju ni tuje, saj sta odlične rezultate slednja dosegla že lansko leto. David Berke je dosegel, 1. mesto v kategoriji bodybuilding do 90 kg in obenem že tretje leto naslov državnega prvaka, Marko Franko pa je dosegel odličen rezultat v tekmovanju v fitnessu in sicer 2. mesto v kategoriji Mr Athletic Tall in 4. mesto v kategoriji Mr Body Building Middleweight do 90 kg.

Marko Franko: “Ogromno sem napredoval ,kar se tiče same definicije in mase, za kar sem vložil ogromno truda, treningov in se odpovedal marsikateri stvari oz. razvadi, kar se je zdelo nekaterim nekaj nenavadnega, ampak kljub temu. Bili so dobri in slabi časi, katere sem moral navkljub dobri ali slabi volji speljat po najboljši možni poti in to mi je tudi maksimalno uspelo. Prvo se moram zahvaliti svoji partnerici, ki je morala prenašati moje tečne dni diete in, ki me je morala večino časa preganjat v kuhinji. Zahvala gre tudi moji družini, prijateljem in vsem ostalim, ki ste mi stali ob strani, me vzpodbujali in verjeli vame. Se veda na koncu ne smem pozabiti tudi na mojega prijatelja in sotekmovalca Davida Berkeja s katerim sva se vsakodnevno pridno pripravljala na prvenstvo, usklajevala treninge in jedilnik, ter preživljala večerne čase v fitnessu.”

David Berke: “Na letošnje tekmovanje sva se z Markojem pripravljala že nekoliko prej kot prejšnja leta. Nabiranje mišične mase je potekalo od lanskega poletja do konca leta. Z novim letom pa sva prešla na definicijo. Medsebojna pomoč, prijateljstvo in vztrajnost so bili ključni dejavniki za dosego letošnjih rezultatov. Tokrat sem tekmoval v kategoriji bodybuilding do 90 kg. Zame je bila to prva zmaga na mednarodnih tekmovanjih, obenem pa že 3. naslov državnega prvaka. Zase lahko povem, da je tokratna priprava potekala lažje kot prejšnja leta. Nabral sem nekaj izkušenj in že nekoliko bolj poznam svoje telo (kako se odziva na treninge, nižji kalorični vnos ipd.). Čeprav sem z napredkom od lanskega leta zadovoljen, vem, da je lahko še boljše. Fokus je trenutno na jesenskih tekmah. Priprave torej tečejo naprej. Potrebno je le nekoliko več časa, treninga in načrtne prehrane, da bo forma prišla na višji nivo.”

Bodybuilding

Bodybuilding je šport, katerega namen je vplivati na izgled telesa z treningom, ustrezno prehrano in počitkom. Začetki bodybuildinga segajo v 19. stoletje, takrat je bil ideal simetrično, atletsko grajeno telo, kot so ga častili v antični Grčiji, nato pa je šel razvoj k vse večjemu poudarku na mišični masi. Pri tekmovalnem bodybuildingu obstaja več kategorij, katerih osnova sta višina in teža tekmovalcev. Na tekmi sodniki ocenjujejo tekmovalce po naslednjih kriterijih: masa, definicija, proporcija, simetrija in nastop na odru.