Odbor za zunanje zadeve DZ RS: Ferenc Horváth dr. Miru Cerarju postavil vprašanje glede mejnega prehoda v Petišovcih

Narodnostni poslanec Ferenc Horváth je na zasedanju Odbora za zunanje zadeve Državnega zbora Republike Slovenije, ministru za zunanje zadeve dr. Miru Cerarju postavil vprašanje glede statusa mejnega prehoda Petišovci – Mursko Središće. Njegov odgovor Horváthu objavljamo v celoti.
“V zvezi z omejevanjem tovornega prometa na mejnem prehodu Petišovci – Mursko Središće menim, da je to sicer primarna pristojnost Ministrstva za zunanje zadeve, je pa seveda to na nek način tudi mednarodno torej meddržavno vprašanje in zato ga tudi na našem ministrstvu spremljamo, smo v stiku tudi z ostalimi ministrstvi. Vemo, da je Hrvaška na tem mejnem prehodu 1.1.2019 omejila tovorni promet za tovornjake, katerih največja dovoljena masa presega 7,5t.

Obrtna zbornica Slovenije je že na Ministrstvo za infrastrukturo, na Ministrstvo za notranje zadeve in na naše Ministrstvo naslovila prošnjo za pomoč pri posredovanju pri pristojnih Hrvaških organih. Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtna zbornica Slovenije menita, da bi ta ukrep lahko povzročil oziroma že morda povzroča gospodarsko škodo prevoznikom, ki se bodo morali preusmeriti na druge, bolj obremenjene mejne prehode.

In seveda zato sem hvaležen tudi za to vprašanje, naj povem, da je bila ta tema že obravnavana na medresorskem sestanku, kjer so sodelovala ministrstva (infrastruktura, zunanje zadeve in gospodarstvo), to je bilo dne 14.3. Kategorizacijo mejnih prehodov zdaj usklajujeta Ministrstvo za notranje zadeve in Ministrstvo za infrastrukturo in tudi sodelujeta neposredno z Hrvaškimi organi.

Konec marca, predvidoma 29.3. je načrtovano srečanje ministrice za infrastrukturo, Alenke Bratušek s hrvaškim ministrom za promet, Olegom Butkovićem in upamo, da bo to pripeljalo do rešitve zadeve. To zadevo bomo še naprej spremljali.”