Od jutrišnjega dne naprej oblačno in mokro

Po daljšem toplem obdobju je pred nami oblačno vreme in padavine. Včerajšnja nedelja je bila kot nalašč za sprehod v naravi, sončno pa bo še tudi danes, razen dopoldneva. Že jutri bo drugače, saj je pred nami prvi deževen dan, dež pa je na sporedu že današnji dopoldan. Jasno je, da sta september in oktober bila zelo skromna s padavinami.
Od 12. oktobra naprej (16 zaporednih dni), nas spremljajo nadpovprečne temperature. V večjem delu Slovenije bo oktober 4.-6. najtoplejši v obdobju 1961-2019, le ponekod na zahodu bo okoli 9. mesta. Temperaturni odklon je glede na 1981-2010 večinoma med 1,5 stopinj Celzija in 2,5 stopinj Celzija, na Primorskem manj, v visokogorju malo več. Marsikje bo zelo podoben lanskemu oktobru. Na številnih postajah so bili dnevi z najvišjo temperaturo nad 25 stopinj Celzija, a zaradi hladnejših juter dnevna povprečna temperatura ni bila zelo visoka. Letošnji oktober je na koncu zaznamovala skromna količina padavin, marsikje bo odklon presegel 50 %. Le v Julijskih Alpah bo padlo nad 100, sicer pa večinoma med 40 in 90 litrov dežja na kvadratni meter. Število sončnih ur bo malo nad dolgoletnim povprečjem, vendar odklon ne bo večji od 20 %.

Jutri nas bo dosegla izrazita hladna fronta

Toplo obdobje bo jutri prekinila izrazita hladna fronta, ki je včeraj dosegla Alpe in vzhodno Evropo. Manjše padavine so v severni polovici države nastajale že v ponedeljek popoldne ali zvečer. Več dežja in tudi oblačnosti pričakujemo jutri, ko bo v večjem delu Slovenije padlo od 5 do 20 litrov dežja na kvadratni meter. Meja sneženja se bo do večera spustila do nadmorske višine 1400 m. Ob prehodu fronte se bo popoldne in zvečer okrepil severovzhodni veter, na Primorskem bo zapihala zmerna do močna burja, ki lahko v noči na sredo na izpostavljenih legah v sunkih dosegala hitrost okrog 100 km/h. V notranjosti bo temperatura še vedno okrog 10 stopinj Celzija, malo hladneje bo na severovzhodu, topleje, okrog 15 stopinj Celzija, pa bo na Primorskem.

Ponoči je bilo oblačno s pogostimi padavinami, ki so bile močnejše v zahodni Sloveniji. Najnižje jutranje temperature bodo v prihodnjih dneh od 8 do 14, v alpskih dolinah okoli 6 stopinj Celzija. Nad Evropo je obsežno ciklonsko območje. Vremenska fronta se od zahoda bliža Sloveniji in nas bo prešla v noči na ponedeljek. Pred njo k nam z okrepljenim južnim do jugozahodnim vetrom priteka topel in vlažen zrak.