Od danes: Ponovno spremembe pri vstopu v državo

“Podatki v svetu že kažejo na novi val, v Evropi za zdaj stanje ostaja enako, a podatki nakazujejo nov val, predvsem zaradi seva delta. Tudi v Sloveniji je zadnje dni za ta čas veliko okuženih. Zaskrbljujoč je eksponentni trend, ki že lahko pomeni nov izbruh julija, avgusta in septembra. Zaznano je tudi eksponentno povečanje seva delta. Vse to kaže, da je nujno izvajati predvsem dva ukrepa: cepljenje in vse osnovne preventivne ukrepe (nošenje mask, higiena rok in kašlja),” so sporočili iz NIJZ.
Vlada je na današnji seji podaljšala ukrepe, ki že veljajo, in spremenila odlok o določitvi pogojev za vstop, ki bo veljal od sobote do vključno srede, 14. julija 2021.

Pri vstopu v Slovenijo iz t. i. zelenih držav sprememb ni.

Za osebe, ki v Slovenijo vstopajo iz držav na oranžnem seznamu, pa je nekaj sprememb. V državo bodo lahko brez napotitve v karanteno lahko vstopali vsi, ki imajo ali evropsko digitalno potrdilo ali digitalno covidno potrdilo tretje države. Oseba, ki ne bo predložila ustreznega dokazila, bo napotena v desetdnevno karanteno na domu. Tujcu brez prebivališča v Sloveniji bo vstop dovoljen le z napotitvijo v karanteno in če lahko nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo v karanteni.

Oseba, ki prihaja z območja na rdečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. Potrdilo o prebolelosti in potrdilo o cepljenju se upoštevata tudi, če sta del digitalnega covidnega potrdila (EU ali tretja država). Oseba, ki takega dokazila ne bo predložila, bo napotena v karanteno na domu za deset dni. Tujcu brez prebivališča v Sloveniji bo vstop dovoljen le z napotitvijo v karanteno, če predloži negativni rezultat testa PCR in če lahko nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo v karanteni.

Oseba, ki prihaja z območja na temnordečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike. Potrdilo o prebolelosti in potrdilo o cepljenju se upoštevata tudi, če sta del digitalnega covidnega potrdila (EU ali tretja država). Oseba, ki ne predloži takega dokazila, se napoti v karanteno na domu za deset dni. Če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v Slovenijo ne dovoli.

S spremembami odloka se zmanjšuje tudi število izjem za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu.