Od danes naprej je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja

Vlada Republike Slovenije je na območjih izpostave Uprave za zaščito in reševanje Koper, Postojna in Nova Gorica razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Na ostalih območjih države je od danes razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.
Na območjih, kjer je še razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, je v naravnem okolju do preklica poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov in snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Pristojni napovedujejo poostren nadzor

Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta nad spoštovanjem razglasa oziroma upoštevanjem prepovedi izvajala poostren nadzor. Na območju Pomurja trenutno velja 3. stopnja ogroženosti od petih možnih. “Vžigalica že lahko povzroči požar. V gozdu je širjenje požara srednje hitro, na odprtem prostoru kar hitro. Ogenj gori na površini s srednjim plamenom, pri tem zgori nekaj kompaktnega organskega materiala. Kontrola požara ni težka, požar se pogasi s srednje velikimi napori.” V prihajajočih dneh bi sicer lahko prešli v 4. stopnjo ogroženosti.

Prvih padavin še ni na vidiku!

Takšne razmere bodo trajale do prvih obilnejših padavin, ki pa jih še ne pričakujemo. “Prebivalce občin, ki so v teh dneh z odlokom ali pozivom prepovedale kurjenje na prostem in ostalo uporabo ognja, prosimo, da prepoved dosledno spoštujejo,” so sporočili z Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Pričakovati je, da bodo gasilske enote izvajale požarno stražo in opazovanje ter obveščale pristojne organe o kršitvah prepovedi v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja.