Od danes na voljo nove vinjete, ki so hkrati tudi zadnje

Od danes je mogoče kupiti modrozelene vinjete z letnico 2021. Cene, vrste vinjet in njihove ročnosti ostajajo iste, ravno tako tudi cestninski razredi, v katere se uvrščajo vinjetna vozila. Rumenozelene letne vinjete sicer ostajajo v veljavi do konca januarja 2021.
Po uvedbi vinjet 1. julija 2008 se je promet preusmeril na avtocestno omrežje. To je imelo vpliv na izboljšanje prometne varnosti v cestnem prometu in zmanjševanje izpustov CO2 zaradi boljše pretočnosti čez cestninske postaje. Posledično se je omogočil hitrejši tok prometa, še posebej v turističnih sezonah pa so se zmanjšali tudi zastoji na cestah. Avtoceste in hitre ceste še vedno ostajajo veliko varnejše od glavnih in regionalnih cest.

Tudi pri vinjetah z letnico 2021 ne bo sprememb cen posameznih vrst vinjet ali njihove ročnosti, kot tudi ne spremembe na področju cestninskih razredov, v katera se uvrščajo vinjetna vozila. Vinjete z letnico 2021 so modrozelene barve; to je štirinajsta barvna različica vinjet, odkar so od leta 2008 za uporabo naših avtocest in hitrih cest obvezne vinjete.

Naprodaj bo devet različnih vrst vinjet z letnico 2021 – letne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A in 2B ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred (motorji). Kupec naj se pred nakupom vinjete prepriča, v kateri cestninski razred sodi njegovo vozilo. V pomoč vam je lahko seznam izmerjenih vozil.

Vinjete kupujte le na pooblaščenih prodajnih mestih

Letna vinjeta nam omogoča 14 mesecev neomejene uporabe celotnega avtocestnega omrežja, zato DARS uporabnikom avtocest in hitrih cest svetuje in priporoča nakup pristne vinjete na pooblaščenem prodajnem mestu po uradni ceni.

Račun ter spodnji del vinjete (kupon oz. odrezek) shranite.

V Sloveniji ima družba DARS d. d. več kot 1500 pooblaščenih prodajnih mest – to so bencinski servisi, marketi, trafike, poštni uradi in drugi. Prodajna mesta so objavljena na tej spletni povezavi. Na njih je zagotovljeno pravilno luknjanje vinjet in izdaja računa z navedeno serijsko številko vinjete, v primeru napak pa ustrezni reklamacijski postopki. Vsa ta prodajna mesta so označena s certifikatom prodajnega mesta.

Namestitev vinjete

Dvosledno vozilo

Po odstranitvi zaščitne folije je treba vinjeto takoj namestiti na čisto in suho mesto, na notranjem robu vetrobranskega stekla, tako, da je jasno vidna od zunaj (ne sme se je npr. namestiti na mesto, kjer je vetrobransko steklo zatemnjeno). Vinjeta mora biti nepoškodovana in pritrjena z originalnim lepilom. Pri nameščanju se upošteva navodila na hrbtni strani vinjete. Zaradi varnosti v prometu ter zagotavljanja učinkovite in kupcu prijazne kontrole plačevanja cestnin se mora pred namestitvijo nove veljavne vinjete z vetrobranskega stekla odstraniti prej nameščeno oziroma neveljavno vinjeto. Vinjete ni dovoljeno nameščati na stranska stekla vozila.

Enosledno vozilo

Na motornih kolesih je treba vinjeto namestiti na raven vidni del motornega kolesa, ki ga ni mogoče odstraniti ali pa je to mogoče le z večjim naporom (npr. rezervoar za gorivo in podobno). Vinjeta mora biti nepoškodovana in pritrjena z originalnim lepilom. Pri nameščanju je treba upoštevati navodila na hrbtni strani vinjete. Vedno je treba paziti, da se vinjeto nalepi na čisto, gladko in suho podlago (preden vinjeto nalepite, odstranite ostanke prahu, olja in voska).

Zadnje klasične vinjete

Klasičnih vinjet, potrebnih za vožnjo po naših avtocestah in hitrih cestah, po 13 letih ne bo več. Na Ministrstvu za infrastrukturo so odločili, da bomo decembra, leta 2021, uvedli elektronske vinjete. Novost bo tudi ta, da bodo veljale od dneva nakupa in ne le do konca januarja, kot je to sedaj.

Infrastrukturni minister je jasen: “E-vinjeta, da. Tudi v Sloveniji in sicer s 1.12.2021.” Omenjeno elektronsko vinjeto bi, tako kot sedaj, kupili na bencinskih servisih ali preko spleta, aplikacije. In kako bi delovala? Brez kakršnih koli naprav, le preko registrskih tablic. Prepoznal bi jih sistem kamer, ki na avtocestah že stoji. Tisti avtomobil, ki je torej e-vinjeto že plačal ima prosto pot in lahko gre naprej, kršitelji pa bi bili na ta način tudi prepoznani.

In bodo e-vinjete tudi cenejše? Veliko se bo privarčevalo pri stroških tiska in dristribucije, bi lahko slednja bila nekoliko cenejša. Da bi bile občutno cenejše, ni za pričakovati. Na AMZS novost podpirajo, a jih hkrati skrbi varnost in morebitno sledenje našim potem. Doba digitalizacije se tako seli tudi na naše avtoceste in hitre ceste.