Od danes karantene ob vstopu v državo ni več možno predčasno prekiniti

Vlada Republike Slovenije je na zadnji dopisni seji sprejela spremembo Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Ta določa, da oseba ki je ob vstopu v Slovenijo napotena v karanteno na domu, le te ne more več predčasno prekiniti z negativnim testom PCR.
Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembi Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 ter ga objavila v Uradnem listu Republike Slovenije. Zaradi skrajšanja trajanja karantene na domu z deset na sedem dni je črtana možnost predčasne prekinitve karantene z negativnim testom PCR. Oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, torej karantene ne more več predčasno prekiniti z negativnim testom PCR in traja polnih sedem dni.

Brez napotitve v karanteno na domu lahko sicer v Slovenijo vstopi oseba, ki izpolnjuje pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja, torej pogoj PCT, za kar mora imeti ustrezna dokazila.

Karantena za celoten razred učencev šele po potrditvi tretjine okuženih?

Epidemiologi NIJZ naj bi po neuradnih, a zanesljivih informacijah spletnega portala 24ur.com predlagali spremembo sistema karanten tako, da po visokotveganem stiku z okuženim v karanteno ne bo treba celotnemu šolskemu razredu ali skupini vrtčevskih otrok, ampak bi se to zgodilo šele, ko bi bilo v skupini 30 odstotkov okuženih. Med predlogi naj bi bila tudi izjema za napotitev v karanteno zaposlenih v kritični infrastrukturi. Skrajšanja trajanja karantene na pet dni epidemiologi ne predlagajo. Če bi se v razredu pojavil en ali nekaj okuženih, pa bi učenci izobraževanje nadaljevali v šoli, a bi se morali vsak dan testirati. Redno testiranje naj bi ob visokotveganem stiku veljalo tudi za vrtčevske otroke, ki prav tako ne bi šli vsi v karanteno. Pri njih bi testiranje po predlogu potekalo doma.