Od danes karantena le 7 dni

Od ponedeljka bodo karantene trajale le še sedem in ne več deset dni, je na petkovi tiskovni konferenci dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ, Nuška Čakš Jager. Ta je med drugim dejala, da se je trend okužb izrazito obrnil proti mlajšim generacijam, kjer trenutno beležimo glavnino vseh potrjenih primerov.
Na omenjeni petkovi tiskovni konferenci je namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager dejala, da bodo karantene od danes trajale le še sedem in ne več deset dni. Pojasnila je tudi pomembno razliko med karanteno in samoizolacijo. V izolacijo gre bolna oseba, postopek pa ji odredi osebni zdravnik. Karantena pa je ukrep za zdravo osebo, ki je bila v visokotveganem stiku. “Epidemiologi želimo, da bi se osebe, ki zbolijo, čim bolj izolirale. Nošenje maske, razkuževanje in zadostna distanca najbolj omogočajo prekinitev verige kužnosti,” je še povedala. Če zbolite, tudi če z minimalnimi simptomi, ostanite doma, je pozvala javnost in spomnila, da je cepljenje še vedno najučinkovitejši ukrep. 

V svetu število okužb narašča: okuženih je že več kot 290 milijonov oseb, umrlo jih je več kot 5 milijonov. Najvišja incidenca je še vedno v Evropi, razmere se poslabšujejo tudi v Afriki.

Od 31. decembra do včeraj je bilo v Evropski uniji sicer skoraj 60 milijonov potrjenih primerov okužb s koronavirusom, od tega so zabeležili skoraj milijon smrti. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pri nas znaša 1348, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa 2667, kažejo podatki NIJZ.

Čakš Jager je povedala, da je po oceni ECD zelo ogroženih kar 22 držav v EU, Slovenija sodi med srednje ogrožene.

Hitri testi ob vstopu v Slovenijo

Spreminja se tudi pogoj testiranosti za vstop v Slovenijo brez karantene, in sicer se skrajšuje veljavnost testa PCR na 48 ur od odvzema brisa in hitrega antigenskega testa na 24 ur od odvzema brisa. Pogoja cepljenja in prebolelosti se ne spreminjata.

Javni prevoz

Spremenjeni odlok določa, da je uporaba javnega prevoza potnikov dovoljena osebam, ki izvajalcu predložijo dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) in ob uporabi zaščitne maske.

Pri javnih linijskih prevozih, posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih, je število potnikov omejeno na število registriranih potnikov v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in vrsto sedežev neposredno za voznikom. V avtobusih mestnega linijskega prevoza potnikov, ki imajo namenske prostore za stojišča, se lahko uporabljajo tudi stojišča, vendar mora biti razdalja med potniki na stojiščih najmanj 1 meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Stojišča morajo biti primerno označena. Pri prevozih potnikov se vstopa pri sprednjih vratih, preostala vrata avtobusa so namenjena izključno izstopu potnikov.

javnem prevozu oseb v železniškem prometu je število potnikov omejeno na število sedišč. V potniških vagonih, ki imajo namenske prostore za stojišča, se lahko uporabljajo tudi stojišča. Razdalja med potniki na stojiščih mora biti najmanj 1 meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Stojišča morajo biti primerno označena.

Pri posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih potnikov, ki se izvajajo z vozili za prevoz potnikov z največ osmimi sedeži poleg vozniškega sedeža, je lahko največ šest potnikov, pri čemer mora biti sedež desno od voznika prost.