Obrtno podjetniška zbornica Slovenije predlaga odpiranje posameznih dejavnosti

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je vladi predlagala popravke PKP6 in jo obenem pozvala, da se odprejo tudi manjše specializirane trgovine, kemične čistilnice in pralnice, avtopralnice, frizerski in kozmetični saloni ter usnjarska in tekstilna dejavnost. OZS ob tem opozarja, da se stiske obrtnikov in podjetnikov iz dneva v dan povečujejo, po drugi strani pa se številne dejavnosti sedaj odvijajo na črno, brez vsakršnega nadzora nad upoštevanjem zaščitnih ukrepov.
“Ugotavljamo, da se številne storitve sedaj odvijajo v zasebnih domovih, brez vsakršnega nadzora in brez ustrezne zaščite. Zavedamo se resnosti situacije zaradi epidemije, vendar pa je mnogo bolje, da se dejavnosti odvijajo legalno in ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov. Poleg tega so številni obrtniki in podjetniki na robu obupa, številni napovedujejo zapiranje podjetij, zato je postopno odpiranje dejavnosti nujno,” ob tem opozarja predsednik OZS Branko Meh.

OZS vladi predlaga, naj med izjeme v Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS vključi tudi manjše specializirane trgovine. Mali trgovci opozarjajo, da je prodaja oblačil, obutve in ostalih izdelkov v malih in pretežno specializiranih prodajalnah prepovedana, nakup enakih izdelkov pa se nemoteno omogoča na bencinskih servisih in v prodajalnah velikih trgovskih sistemov. Podobno je pri prodaji pisarniškega materiala in šolskih potrebščin. Mali trgovci jih potrošnikom ne smejo prodajati, nemoteno pa se prodajajo v drogerijah in velikih trgovskih sistemov. Gre za nelojalno konkurenco, še opozarjajo mali trgovci.

Predlagajo tudi odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov. Prav na tem področju se odvija največ dela na črno in brez upoštevanja zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Higienski standardi na tem področju so že sicer izjemno strogi, zato menijo, da se delo v salonih, ob upoštevanju strogih ukrepov NIJZ, lahko nadaljuje. Prav tako naj se omogoči opravljanje drugih dejavnosti za nego telesa (solne sobe, masažni saloni in savne, solariji), s čimer bi ne nazadnje razbremenili zdravstveni sistem.

Predlagajo tudi odprtje kemičnih čistilnic in pralnic. Veliko ljudi namreč nujno potrebuje čista oblačila za vsakodnevno opravljanje dela. Kemične čistilnice in pralnice imajo že sedaj dobro higiensko prakso, prav tako ne prihaja do neposrednega stika s potrošniki. “Obenem opozarjamo, da so v vseh sosednjih državah kemične čistilnice in pralnice odprte in lahko nemoteno skrbijo za higieno prebivalstva.”

Prav tako apelirajo, da se odprejo avtopralnice, kjer je zagotovljen minimalen možen stik s potrošniki. Poleg tega se v samopostrežnih avtopralnicah storitev opravlja na prostem, v tunelskih avtopralnicah pa stranka vozila sploh ne zapušča. Skladno z navodili mora stranka pred uvozom v avtopralnico ugasniti vse prezračevalne naprave in klimo v vozilu, s čimer se onemogoči morebitno širjenje vodne meglice v vozilo. Poleg tega se v avtopralnicah uporabljajo tudi čistila in razkužila, kar zelo zmanjšuje možnost prenosa okužbe.

Predlagajo tudi odprtje usnjarske in tekstilne dejavnosti, ki so sicer zelo različne (od izdelave in popravila usnjenih izdelkov do šivanja vseh vrst oblačil, zaves in tehničnih tekstilij ter šiviljskih popravil), v večini pa je stik s potrošniki minimalen. Vse storitve se izvajajo na izdelku in ne na potrošniku, pri prevzemu pa je ob upoštevanju priporočil NIJZ možnost za prenos okužbe minimalna.

V gostinstvu napovedujejo nov val odpuščanj in zapiranje lokalov

V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS napovedujejo nov val odpuščanj in zapiranje gostinskih lokalov, saj ocenjujejo, da PKP6 na žalost ne bo rešil situacije v gostinski panogi. Gostinci obenem opozarjajo, da nikoli niso bili vir okužb, zato je zapiranje gostinskih lokalov krivično.

Gostinci so pričakovali, da bo PKP6 pomagal tej najbolj prizadeti panogi, predvsem pa, da bodo do pomoči upravičeni vsi, ki so bili z odlokom zaprti. “Z odlokom smo morali zapreti svoje obrate, za kar nismo sami krivi. Nesprejemljivo je, da morajo delodajalci po PKP6 pokrivati več kot 40 odstotkov nadomestil plače zaposlenih, ki so na čakanju na delo. Nadomestilo plač bi morala država kriti v celoti. Prav tako so velik problem fiksni stroški, najemnine in krediti. Tudi tu so kriteriji absolutno prestrogi,” opozarja predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS Blaž Cvar.