Obravnava predloga za prepoved hidravličnega lomljenja v Sloveniji: Levica, LMŠ in SD v peto vendarle uspeli!

Državni zbor je s 46 glasovi za in 41 proti sklenil, da je predlog za prepoved hidravličnega lomljenja v Sloveniji, ki so ga vložile poslanske skupine Levica, LMŠ in SD, primeren za nadaljnjo obravnavo. “Varnega frackinga ni,” je na obravnavi poudarila poslanka Levice Nataša Sukič in ocenila, da je ga je treba zato v celoti prepovedati. Šlo je za peti poskus, s katerim so želeli preprečiti načrte britanske družbe Ascent Resources o vrtanju na Petišovskem polju. In kako so glasovali pomurski poslanci? Ferenc Horváth (manjšinski poslanec) in Dejan Židan (SD) sta glasovala ZA prepoved, med tem, ko je Jožef Horvat (NSi), glasoval PROTI. Enako je glasoval poslanec italijanske narodne skupnosti.
Poslanske skupine Levica, LMŠ in SD so v zakonodajni postopek vnovič vložile predlog za prepoved hidravličnega lomljenja v Sloveniji. To je bil peti poskus, s katerim želijo preprečiti načrte britanske družbe Ascent Resources za vrtanje na Petišovskem polju. Tokrat so bili uspešni. Vlada sicer predlogu nasprotuje, razprava v Državnem zboru pa je bila zelo podobna vsem predhodnim. Predlog novele zakona o rudarstvu torej vsebuje tudi prepoved pridobivanja ogljikovodikov z metodo frackinga v Sloveniji, in sicer na način, da se onemogoči pridobitev rudarske pravice za izkoriščanje ogljikovodikov z vbrizgavanjem vode ali vode z dodatkom kemičnih primesi. O tem je sicer glasovanje potekalo že štirikrat, venomer pa je bilo odločeno, da takšen predlog novele zakona o rudarstvu ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

“Levica je na strani prebivalcev in prebivalk Petišovcev, Prekmurja in Slovenije. Popolna in brezpogojna prepoved frackinga je edina rešitev, ki jo lahko zagovarja kdorkoli, ki mu je varovanje okolja in zdravlja ljudi resnično v interesu. Naš predlog je danes, v petem poskusu, končno dobil zeleno luč za nadaljno obravnavo. Proti so glasovali poslanci strank vlade, v katerih je korporacija Ascent Resources našla zaveznika za svoje dobičkarske cilje v Prekmurju. To potrjuje tudi v PKP9 podtaknjeni 11. člen, s katerim je vlada za 18 mesecev podaljšala veljavnost rudarskih pravic za koncesionarje, ki jim koncesije prenehajo v letih 2021 in 2022. V Levici ne bomo odnehali. Predlog smo spravili skozi prvo branje v parlamentu. Gremo naprej – za popolno zakonsko prepoved frackinga,” so se na uspeh odzvali pri Levici.

Vlada je že dlje časa mnenja, da predlog ne upošteva finančnih posledic posega v pridobljene pravice. Edina koncesija poteče leta 2022, brez pridobljenega okoljevarstvenega soglasja pa hidravlično lomljenje do takrat (tako ali tako) ne more biti izvedeno. Metoda “frackinga” je prepovedana v Franciji, Bolgariji in v Tuniziji, v kanadski provinci Quebec in ameriški zvezni državi New York, posredno v Angliji, moratorij so uvedli v Nemčiji in na Nizozemskem.