Obnova lendavskega gradu tudi z denarjem iz Madžarske

Minulo sredo se je v Lendavi mudila madžarska delegacija. Šlo je za namestnika državnega sekretarja predsednika madžarske vlade za kulturno dediščino dr. Imre Puskása in njegove sodelavce, Judit Pirityiné Szabó iz urada predsednika madžarske vlade ter dr. Lászla Diószegija, predsednika ustanove Teleki.

Vsa delegacija je seveda bila namenjena v lendavsko mestno hišo, kjer se je sestala z županom mag. Antonom Balažkom in podžupanom Ferencom Horváthom. Na srečanju so prisotni debatirali o možni skupni prenovi lendavskega gradu, za kar pa so bili zainteresirani tudi gosti.

Del finančnih sredstev pri potrebni obnovi gradu bi tako primaknila ustanova Teleki, ki je primaknila denar tudi za obnovo vaškega zvonika v Kamovcih. Lendavski župan je predstavil konservatorski načrt prenove gradu, priložnost pa so izkoristili tudi za pogovore o skupnem sodelovanju v okviru EPK.

Na gradu že kmalu pričetek arheoloških raziskav

Da pa bi lahko lendavski grad v bližnji prihodnosti lahko nemoteno in tudi ustrezno ter kakovostno obnavljali, je najprej potrebno izvesti arheološka raziskovanja. Občina Lendava je z Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije podpisala pogodbo za sofinanciranje del, ki se bodo pričela do jeseni. Seveda bo od arheoloških posegov odvisna tudi sama obnova gradu.

 • Mestna občina Lendava

  Neverjetno. A se lahko zgodi, da tudi od tam kaj pride… ne samo boj za pravice v obliki financ za madžarsko narodnost v korist majhne madžarske elite v Lendavi.

 • tuncika

  To je kost za novinarje in volitve 2018. Nikjer ene besedice o tem, kaj, kdaj in za koliko! Enako kot kulturni center ali EPK. Z Madžari je Balažek pred leti podpisal neko sodelovanje v PANNON EGTC in kaj je bilo s tega? Nič, samo jalova novinarska novica. Govori se, da Balažek pripravlja mađara Horvata za novega župana, e to pa je že bolj zanimivo v tej madžarsko-lendavski navezi…

  • peter

   Murania, EPK, EGTC, zavod za turizem in razvoj, knjižnica in gledališče, turizem doo… sami mega rezultati Balažekovih eksperimentov.
   Kar pa se Horvatha oziroma volitev leta 2018 tiče, je po moje glavno vprašanje, kako še naprej ohraniti Balažekovino, se pravi direktorico vrtca (županova hčerka), direktorja stolpa (županov zet) in vedi (žena). Torej po logiki Tonija naslednik MORA biti njegov podrepnik in prisklednik, sicer se bo BALAŽEKOVINA zrušila, žena, zet in hčerka pa bodo hitro brez službe…

   • petrinek

    Pozabil si še:
    Zavod za mlade (nema ga više)
    Zavod za kulturo in promocijo (isto ga nema više, a nema ni Tanje)
    Turistični vlakec in plinski avtobusi (samo za njegove fačuke)
    Hotel Questor (proyecto muertos)
    Mestna tržnica v Lendavi (proyecto imposible)
    Vaška tržnica v Genterovcih (estupido proyecto)
    Mladinski podjetniški inkubator (???, imbecilidad?)
    In še in še…

  • Mestna občina Lendava

   Horvatha je pokopal zemljivid Velike Madžarske, ki bi ga vzeli naprej v volilni kampanji.