Območje Lendave: Tri kolesarske poti, ki jih morate prekolesariti z gorskim kolesom!

Spomladi, poleti ali v jeseni. Predstavljamo vam tri kolesarske poti, ki jih ljubitelji kolesarjenja morate obvezno preizkusiti. Potrebovali boste gorsko kolo, dobro voljo, kar nekaj tekočine in že lahko startate! In zakaj prav naslednje tri? Videli boste prav vse naravne lepote našega kraja, trase pa lahko združite tudi s turistično ponudbo. Slednje bo sicer trenutno težko, a tudi časi se bodo zagotovo obrnili na bolje.
Po goricah in gozdovih: 28 kilometrov

Gre za gorsko-kolesarsko traso 7. Panonskega maratona treh dežel, ki poteka po okolici našega mesta Lendava. Večinoma je ravninska, vendar je začinjena z nekaterimi strmimi vzponi po gozdovih in vinogradih.

Štart trase je pri Termah Lendava, kjer nas pot pelje po desni obali potoka Ledava v smeri vzhoda. V Trimlinih prečkamo mali most in nadaljujemo po levi obali potoka, zapeljemo se “pod avtocesto” kar pogumno skozi potok. Če je suša in nizek vodostaj, se sploh ne zapeljemo v vodo. Nadaljujemo po levi obali potoka, nakar se obrnemo levo v smeri Dolinskega pašnika. Peljemo se skozi podhod avtoceste. Prečkamo cesto Lendava-Pince in nadaljujemo v naselje Dolina. Ob kapelici v Dolini zavijemo desno in se peljemo in peljemo do konca vasi, kjer nas pričaka križ. Izberemo pot levo in nadaljujemo z kolesarjenjem, tu nas čakajo vinogradi in kleti, nadaljujemo pot po glavni cesti, ki se začne vzpenjati. Kmalu je konec asfalta in nas čaka naporen, drseč in strm vzpon v gozd Orešje. Na vrhu zavijemo levo in iščemo gozdno pot, ki nas čez približno 3 km pripelje v vas Čentiba. Peljemo se skozi Čentibo in pridemo do lendavskega pokopališča, kjer zavijemo po travnato-makadamski poti v smeri “terasastega” hriba (nekoč gorice KZ Lendava). Na vrhu sledimo asfaltni poti, ki nas bo pripeljala do najvišje točke Lendavskih goric – Piramida 328 m. Spustimo se mimo novega vaškega doma, kjer je nekoč stala karavla in zavijemo levo v gozd, sledimo glavni gozdni poti, ki nas po 4-5 km pripelje na konec Dolga vasi. Z malo improvizacije pridemo do tamkajšnjega lovskega doma, ki ga zapustimo in prečkamo avtocesto preko nadvoza. Nadaljujemo naravnost naprej v gozd Črni log, po nasipu se pripeljemo do zapornic na reki Lendava. Po glavni makadamski poti se vračamo v smeri Lendave, do naše izhodiščne točke.

Avantura po nekdanji železni zavesi: 35 kilometrov

Lendava – Črni log in Mura: 27 km

Ta kolesarska tura se začne pri nogometnem stadionu Nafte 1903 v Lendavi. Zapeljemo se preko ceste, ob podjetju Elma zavijemo navzdol in se po 100 metrih znajdemo na makadamski cesti. Se peljemo naprej, v podhodu prečkamo avtocesto in se peljemo ob reki Ledavi navzgor. Po 2,5 km pridemo do zapornice na reki Ledavi, ter nadaljujemo pot, na oddaljenosti 5 km od starta izberemo makadamsko pot na levo in zapustimo nasip reke Ledave. Po 2 km oddaljenosti od kažipota pridemo v bližino logarske hišice in se znajdemo ob Copekovem mlinu, ki je prijeten kraj za kratek počitek. Nadaljujemo v smeri Male Polane, Velike Polane in Hotize. V Hotizi zavijemo desno v vas – pot nas pripelje mimo Kapce do vasice Kot. Nadaljujemo po makadamu mimo jezer in nedaleč od reke Mure v smeri Petišovcev in Lendave.