Običajno se ogrevalna sezona prične oktobra. Letos bi se lahko že nekoliko prej

Odločitev o režimu, začetku in koncu ogrevanja je prepuščena individualno lastnikom (če imajo to možnost) oz. upravljavcem objektov. V večstanovanjskih objektih v Lendavi, ki se ogrevajo z daljinskim načinom ogrevanja – in takih je večina objektov – bi se ogrevalna sezona lahko začela že v četrtek.
Kot nam je včeraj po telefonskem pogovoru povedal Đanino Kutnjak iz Stanovanjskega podjetja Lendava, je v večstanovanjskih zgradbah v Lendavi že praktično vse nared za začetek ogrevalne sezone. Danes bodo napolnili sistem še v zadnji večstanovanjski zgradbi, to je v Župančičevi ulici 6, kjer se ogreva sedem vhodov. Ta nam je povedal še, da se držijo zakonsko določenega pravila glede temperature po 21.00 uri, kar pomeni, da bi se lahko radiatorji prvič ogreli že v četrtek, a ta doda še, da lahko v skladu z dogovorom z odjemalci s kurilno sezono začnejo že prej.

“Vse kaže, da bodo zaradi dotoka mrzlega zraka iznad polarnega kroga v naslednjih dneh marsikje po Sloveniji izpolnjeni pogoji za začetek kurilne sezone,” pa je včeraj zapisal še ARSO. Kurilna sezona za vse sicer začne, če se stanovalci ne odločijo drugače, ko je po treh dneh zaporedoma zunanja temperatura ob 21. uri nižja ali enaka 12 stopinj Celzija. Zadnji dan ogrevalne sezone je tretji zaporedni dan v prvi polovici leta, ko je ob 21. uri temperatura zraka višja od +12 °C in po tem dnevu ob 21. uri  živo srebro trikrat zapored ne pade več pod omenjeno vrednost temperature zraka. Trajanje ogrevalne sezone je število dni med prvim in zadnjim dnem ogrevalne sezone.

Trajanje ogrevalne sezone se lahko med posameznimi kraji (tudi znotraj istih krajev) in stanovanjskimi zgradbami močno razlikuje. Do teh razlik prihaja tako zaradi različnega podnebja, kakor tudi zaradi razlik v gradnji in toplotni izolaciji zgradb. Ker se trajanje ogrevalne sezone določa na podlagi temperature zraka, lega stanovanjske zgradbe ali bivalnega prostora bistveno vpliva na začetek in konec ogrevanja. Ogrevalna sezona po Sloveniji v večini nižinskih krajev z nadmorsko višino do 500 m traja okoli 6 do 8 mesecev. To pomeni, da mora biti naprava za ogrevanje v pripravljenosti od 4500 do 6000 ur. Letno tako deluje od 1500 do 2000 ur, še dodatnih 200 do 300 delovnih ur več pa se porabi v primeru ogrevanja sanitarne vode.

Kako kaže?

Sicer so na Arsu še zapisali, da je vremenska fronta s kar močnimi nalivi že prešla Slovenijo. Ta teden ne pričakujemo več padavin. Od sobote pa bo vremensko dogajanje bolj razgibano. Ohladilo se bo, mogoče bodo manjše padavine.