Občinski svetnik Koncut z vprašanji nad bodoči občinski proračun

Občinski svetnik Ivan Koncut je včeraj na naš elektronski poštni naslov poslal pisanje in izvlečke, ki se nanašajo na občinski proračun z vprašanji in pripombami, pisanje pa je okrepil tudi s podatki občinskih proračunov iz minulih let in sicer 2014 in 2015. Kot je v besedilu navedel, je dokument poslal v naše uredništvo z namenom “da si občani sami lahko ustvarijo svoje mnenje in da lahko podajo tudi svoja vprašanja, pripombe in opažanja,” saj je občanom, kot sam meni, veliko podrobnosti skritih.

“Po mojem prepričanju morajo biti občani seznanjeni s pripombami in vprašanji občinskih svetnikov, da si lahko ustvarijo svoje mnenje in  da lahko podajo tudi svoja vprašanja, pripombe in opažanja. Tako bo delo občinskih svetnikov, ki moramo odločati, lažje, delo občinskega sveta pa bolj transparentno,” pravi občinski svetnik, Ivan Koncut.

Dokument objavljamo v celoti:

 • Olga Paušič

  No hvala bogu, da se vsaj kateri od svetnikov drzne dregniti v predlog proračuna in kaj vprašati! jaz se nisem tako globoko posvetil raziskovanju vseh skritih “pomenov” v postavkah proračuna, imam pa tudi nekaj vprašanj:
  – 39.000 evrov za odvetniške usluge? Čemu neki? Se hoče kdo že vnaprej zavarovati s pravnimi “bojevniki”?
  – 30.000 za ljubiteljsko kulturo + JSKD (je tu mišljen tudi OD delavke na sedežu JSKD?) – odločno premalo!
  – 30.000 za delo društev se mi zdi pa res kaplja v morje
  – milijon sredstev za nekakšen mednarodni kulturni center; o tem ničesar ne vemo, a bo kakšna javna razprava, razgrnitev načrtov? Mislim, da imamo občani pravico kaj reči.
  – 15.000 za delo Društva upokojencev Lendava; to je kot “tolažilna nagrada”! A veste, kako razvejano je delovanje DU Lendava? Pevski zbor, gledališke, likovne, ročnodelske skupine, literarni in recitatorski krožki, da športnih sekcij sploh ne omenjam …
  – darilo ob rojstvu otroka bi moralo biti vsaj 1000 evrov (ne pa 180, kot je izračunal g. Koncut); a vam je RES mar za otroke, družino, blagor najmlajših? Potem DOKAŽITE, občinski svetniki!
  – tudi mene zelo zanima, kam gre vstopnina za Vinarium. Če se tako hvalite s številom obiskovalcev, gre gotovo za znatna sredstva. Torej – kam se stekajo?
  -videl sem, da je v letu 2015 ostalo nekaj sredstev; bodite modri, velikodušni, spoštljivi in odobrite 5000 evrov za revijo LINDUA v tiskani obliki! To bi bila super gesta.

  • MaliBumbar

   A te je dotična gospa pooblastila, da lahko pišeš pod njenim imenom?

   • olga Paušuič

    Ne, ne, pišem kar v svojem imenu, pri glagolih pa je res nastala napaka. Se zgodi.

    • MaliBumbar

     Ja pol se opravičujem.

     Drugače pa se z zgoraj napisanim strinjam. Predvsem bi tudi mene zanimalo, kam gre denar od vstopnin stolpa Vinariuma, če se že tako izpostavlja visoka številka obiskovalcev.

 • Klepetulja

  Eden, ki si upa kaj povedati in se izpostavljati. Kje ste ostali? Pred volitvami polna usta, zdaj pa počep in to je to?

 • komentar

  spet se trese gora, psi lajajo, rodila se miš, karavana gre dalje. normalno je da pogačo reže koalicija in ne opozicija. več sreče na naslednjih volitvah. naj živi lendavska elita ! 🙂 peace, ljubav, bok

 • Odgovori bodo sigurno v skladu s poslovnikom 🙂

  32. člen

  Točka vprašanja in pobude občinskih svetnikov se vsebinsko nanaša na delovanje občine, izvrševanje proračuna in sklepov občinskega sveta. Pri tej točki dnevnega reda predsedujoči informira občinski svet o prispelih pisnih vprašanjih in pobudah članov občinskega sveta ter aktivnostih, ki se v zvezi s tem odvijajo. Pri odgovorih poleg župana in občinske uprave sodelujejo podžupani in drugi izvajalci javnih pooblastil, če se vprašanje ali pobuda nanaša na vsebinsko področje, ki sodi v njihov delokrog. Vprašanja in pobude se praviloma postavljajo v pisni obliki in se nanje odgovori praviloma pisno v roku, ki ni daljši od 30 (trideset) dni. Vprašanja in pobude ter s tem povezani odgovori se objavijo na občinski spletni strani tako, da posamezna zastavljena vprašanja in odgovori tvorijo zaključeno celoto.

  Razprave o vprašanjih in odgovorih na seji ni.

  33. člen

  Na posamezni seji se lahko ustno postavi največ 3 (tri) vprašanja ali pobude, na katera se odgovori do naslednje seje. Obrazložitev vprašanja ali pobude lahko na seji traja največ 3 (tri) minute. Ustno vprašanje ali pobudo svetnik najavi vsaj 1 (en) dan pred pričetkom seje. Na seji se vprašanja in pobude predstavijo po vrstnem redu prispetja. Če je vprašanj in pobud več kot 3 (tri), se uvrstijo na naslednjo sejo ali podajo pisno. Posamezni svetnik lahko za vsako sejo najavi eno vprašanje.

  V primeru, da svetnik z odgovorom ni zadovoljen, ima možnost, da predlaga uvrstitev tematike na eno od naslednjih sej občinskega sveta. Predlog je sprejet, če zanj glasuje več kot 1⁄2 (ena polovica) prisotnih članov.

  • Olga Paušič

   Ta procedura postavljanja vprašanj/pobud je pa res katastrofa! Saj še v državnem zboru ni tako zapleteno. In tam se vsaka seja začne s poslanskimi vprašanji, kar se mi zdi bistvo demokracije – da smeš vprašati in seveda dobiti odgovor. Torej sploh ne morete – svetniki – spontano in pravočasno odreagirati na nič ali kako? Jasno mi je, da je v občinskem svetu premočna “županova” stran, a vendar: ste samo trije svetniki (Koncut, Kasaš in Kulčar), ki si drznete odpreti usta in sploh kaj reči? kje so vsi drugi? Klavrno, pa res!

   • Igor Kulčar

    Olga, nekatere osebe še nisem slišal spregovoriti! O nobeni temi, na nobeni seji…

    • Olga Paušič

     To je pa zares problem, ne? Če zineš, si pečen, če si tiho, te imajo pa jako radi, ker ne zaviraš že vnaprej zasnovanega scenarija. No, upokojenci lahko gobezdamo, ker nam itak nihče nič ne more, hvala bogu. Zato pa menim, da je vse skupaj gromozanska farsa, iz katere ni videti pametnega izhoda. Morda bi bilo pa vendarle dobro napisati kakšno krepko satiro na račun “izprijene občinske oblasti” in jo brez cenzure postaviti na oder – seveda bi morali vsa sredstva zagotoviti igralci sami, ker takšnega projekta iz občinskih sredstev za kulturo pač nihče ne bi podprl. No, in igrati bi morali res samo upokojenci, ki jim nihče nič ne more!!!

 • blabla

  Izgleda da je marsikaj za razjasniti. Lepo da imamo vsaj enega, ki se ne samo zadovolji s stolčkom in poskuša neopazno tam ostati čim dlje.

  • Igor Kulčar

   Glej, na volitvah je lahko sodeloval vsak…mislim, če te zanima “stolček”? res je pa, da potem nisi neopazen in še manj anonimen, kot si zdaj…

 • Igor Kulčar

  “Zadovolji s stolčkom in poskuša tam ostati čim dlje?” Pa dobro, kaj je vam ljudje? blabla, klepetulja, toliko upaša nimata, da se predstavita z imenom in priimkom in potem ravno vidva javno tožita in hkrati sodita? Sram vas je lahko…