Občinski svetnik Dejan Süč se sprašuje: “Kje je skritih 74.370 evrov davkoplačevalskega denarja?”

Po glampingu ali bolje rečeno mobilnih hiškah ob Zavodu za turizem in razvoj, se občinski svetnik Dejan Süč tokrat sprašuje, kje je skritih 74.370 evrov davkoplačevalskega denarja. Njegovo vprašanje se nanaša na EPK, “famoznem projektu, ki se je še famozneje zaključil.” Süč je sicer bil prav tako član ekipe, ki je prejel 1.662,84 EUR bruto sejnin.
Občinski svetnik in kandidat za župana na minulih lokalnih volitvah, Dejan Süč se tokrat sprašuje, kam je šlo 74.370 evrov davkoplačevalskega denarja. “V žepu imate 100 evrov. Porabite jih 90 in še vedno vam ostane 50. Ob vseh možnih znanstvenofantastičnih rešitvah, pa je vendarle dejstvo, da nekaj v tej zgodbi ne štima,” je zapisal na Facebooku. Süč se je tokrat vrnil k projektu Evropske prestolnice kulture (EPK), pri katerem je sicer tudi sam sodeloval. Kot je zapisal, se vrača k “famoznem projektu, ki se je še famozneje zaključil. Še en od mnogih fiaskov, o katerem tako finančno, kot vsebinsko, vemo zelo malo.” Projekt je sicer začela in tudi podpisala prejšnja občinska oblast, sedanja pa jo je morala zaključiti kakor ve in zna. Najbolj od vsega je odmeval odstop ključnih dveh protagonistov Aleša Štegera in Mitje Čandra januarja 2019. Odstop slednjih je postavil Občino Lendava v izjemno neugoden položaj, začeti je bilo potrebno skorajda na novo.

Süč: “Popolnoma razumem, da marsikomu od glavnih akterjev ne ustreza, da se te stvari razgaljajo”

Glede na gradivo, ki je bilo pripravljeno za zadnjo, 14. sejo občinskega sveta, “je realizacija 2019-2020 za projekt znašala 58.000 evrov. Polletno poročilo o izvrševanju proračuna, ki so ga občinski svetniki sprejemali na prejšnji, torej 13. redni seji občinskega sveta pa je na kontni postavki Evropska prestolnica kulture (180052), znašala 85.877 evrov. Torej, med 1.1.2020 in 30.6.2020 smo porabili približno 86.000 evrov, v letih 2019 in 2020 skupaj (do 7.10.2020), pa 58.000 evrov. 1+1 zaenkrat še ni enako 3. Razen v določenih primerih, s katerimi se ukvarjajo za to poklicane institucije

Da gremo še dalje, glede na zaključni račun za leto 2019, je bila realizacija 46.799 evrov. Nisem matematik, ampak 46.799 + 85.877, ni in ne more biti 58.306. Manjka 74.370 evrov. Številke so pomembne, predvsem zaradi tega, da se objektivno presodi koliko denarja je bilo porabljenega in kakšen je bil efekt tega dela. Sam moram dodati, da nobenega zapisnika o delu ekipe EPK po letu 2018, nisem videl. Kot član programskega sveta sem bil razrešen in o projektu po tistem ne vem nič. Je pa seveda v vsem tem spet ena velika težava. Glede na poročilo , se je med aprilom 2016 in decembrom 2018 za EPK porabilo 205.464 evrov. Ali drugače rečeno 6.226 evrov na mesec. Glede na številke, ki sem jih tudi sam kot občinski svetnik (aktualni mandat) potrjeval (zaključni račun, polletno poročilo), se je v letih 2019-2020 (projekt se je z neslavnim izpadom v prvi fazi zaključil že konec februarja, torej v letu in 2 mesecih) za projekt porabilo 132.676 evrov. Ali drugače rečeno 9.476 evrov na mesec,” je zapisal Süč.

Župan Magyar: “Sedanja ekipa je izdelala izdelek, medtem ko od prejšnje nismo dobili nič.

Oglasil se je tudi župan Magyar, ki je občinskemu svetniku odgovor na njegova vprašanja obljubil na prihajajoči seji občinskega sveta, hkrati pa slednji dopušča možnost, da se je pripetila računska napaka, v kar sam sicer dvomi. “Vsak vidi kar videti hoče in vsak se boji česar se bati hoče. Vodstvo Občine Lendava v sedanji sestavi dela transparentno in vestno. Kot smo vam že na sami seji povedali, boste odgovore dobili na naslednji seji in boste zato dobili podroben in argumentiran odgovor na naslednji seji OS, seveda se pa lahko zgodi, da je prišlo do kakšne računske napake (v kar dvomim) saj je poročilo sestavljala Sandra Kreslin, ki se vam/nam bo za morebitne napake tudi osebno opravičila,” je uvodoma zapisal župan Magyar.

Magyar je Süču očital, da rad prehiteva po desni, tudi v primeru glamping hišic in nadaljeval: “Občinska uprava je naredila poročilo o pripravah na EPK. Za pripravo in prijavo je bilo zares porabljenih cca 58.000 evrov, je pa nastal tudi rezultat in izdelana je prijava, naj se ve, da se je v tem primeru na mizo postavila dokumentacija, ki je bila osnova za prijavo. V Vašem primeru – ekipa v kateri ste bili Vi je za razliko od sedanje ekipe porabila več kot 205.000 evrov in niste pustili nobenih oprijemljivih rezultatov. Tudi Vas osebno (dokazi so e-maili) smo večkrat pozvali da se nam pridružite in svojo energijo pozitivno uporabite za v dobro Lokalne skupnosti. Zbrali smo partnerje iz ŠTIRIH držav in PETIH regij, vendar se nam žal ravno vi niste priključili. Le ugibamo lahko ali je razlog bil ker je sedanja ekipa večinoma delala zastonj (in so na mizo naložili konkretne dokumente in gradivo za naprej) -za razliko od predhodnikov …”

“Glede izvrševanja proračuna, vam lahko le na kratko in z veseljem podam odgovor že v naprej, da je proračunska postavka ena zadeva, na kateri se knjižijo različni poslovni dogodki -vezano za EPK sem Vam že povedal, da je to korektno cca. 58.000 evrov, postavka v celoti je v izvrševanju pokazala cca 85.000 evrov. Razlika je bila porabljena za programe, ki so se izvajali v sklopu priprave za EPK – Adventni dogodki v Lendavi, … Vse podrobne transkacije bomo Vam in ostalim Občinskim svetnikom -s tem tudi javnosti, podali na naslednji seji občinskega sveta, kot sem Vam to tudi že omenil … primerjava na ravni mesečnih stroškov pa je popolnoma nesprejemljiva, saj je sedanja ekipa izdelala izdelek, medtem ko od prejšnje nismo dobili nič,” je še zapisal župan.