Občinski odbor SD Lendava poziva k ureditvi dežurstva v novi lekarni

Občinski odbor Socialnih demokratov Lendava je, na svoji zadnji seji predsedstva obravnaval pobudo občanov, da bi nova lekarna v Lendavi postala tudi dežurna lekarna. Celotno izjavo za javnost posredujemo v nadaljevanju:
“Preučili smo gradivo, ki ste ga 20.4.2015 poslali na Občino Lendava, kjer ste zapisali …., da so uporabniki naših storitev predvsem pacienti, ki istočasno uporabljajo storitev zdravnikov kateri v večini primerov delujejo znotraj Zdravstvenega doma Lendava in kateri se nahaja na oddaljeni lokaciji. Tako se morajo pacienti oz. uporabniki , če želijo dobiti ustrezno zdravilo, medicinske pripomočke idr., torej iz lokacije Zdravstvenega doma, napotiti še do lokacije lekarne v center mesta ki pa je od ZD Lendava, kot že navedeno dokaj odmaknjeno.

Zdravstveni dom Lendava, ki pokriva celotno Upravno enoto Lendava (druga največja v regiji), v velikosti teritorija 256 km2, na katerem živi 24.135 prebivalcev (30.9.2017) in ki ima paciente oz. uporabnike ne samo iz mesta Lendava, ampak širše in tudi veliko število domačih in tujih turistov, smo vsa ta leta, do 2.11.2017 morali shajati z eno lekarno v Lendavi in dežurno lekarno v Murski Soboti. Sedaj pa imamo v Lendavi 2 lekarni in ponovno nobene dežurne lekarne.

Pričakovati bi bilo, da bi se ena izmed lekarn, organizirala tudi v dežurno lekarno, saj ste zaradi odprtja nove lekarne, spremenili dosedanji delovni čas stare lekarne v centru Lendave – ga skrajšali. Nova lekarna je odprta do 19:00 med tednom in do 12:00 ure ob sobotah. Ker pa ste utemeljevali izgradnjo nove lekarne v neposredni bližini ZD Lendava in njenega urgentnega centra, je bilo za pričakovati, da bi se odpiralni čas lekarne prilagodil urgentnemu centru. Kot vemo, je le ta odprt 24/7/365, se pravi med tednom, vikendi in prazniki. Nova lekarna pa žal ni. Zakaj ne, veste samo vi.

Ker je nekako “standard” v Sloveniji, da je v regiji samo ena dežurna lekarna, bi lahko v začetku nova lekarna v Lendavi bila odprta vsaj ob nedeljah in praznikih, od 8:00 do 12:00 ure, kot imajo organizirano tudi druge lekarne po Sloveniji. Že dejstva da je UE Lendava druga največja, kot tudi da se Lendava razvija v vodilno turistično destinacijo v regiji, bi moralo zadostovati za tako organiziranje delovanja lekarne v Lendavi.

Upamo, da boste upoštevali našo sugestijo, in da boste v kratkem organizirali dežurno službo v novi lekarni v Lendavi.”