Občini pozivata k dvotedenski odpovedi vseh prireditev

Tako Občina Lendava kakor tudi Občina Dobrovnik sta prebivalce in predvsem organizatorje raznih prireditev pozvala k vsaj dvotedenski odpovedi prireditev. Razmere v državi, v Pomurju in tudi na našem območju so vsak dan slabše, druženje pa bi situacijo še poslabšalo. Martinovanje v Lendavi in oba Martinova pohoda tako v Lendavi kakor tudi po gričih Doline in Čentibe so že odpovedani, odpovedano pa je tudi petkovo odprtje razstave odprtje razstave Salona Siklós v lendavskem gradu.
“Glede na trenutne epidemične razmere in zaradi povečanega tveganja ter nevarnosti širjenja bolezni COVID-19 smo se odločili, da v času dveh tednov, t. j. od 3. do 17. novembra 2021, zaprosimo vse organizatorje načrtovanih prireditev v občini, da te iz preventivnih razlogov prestavijo za nedoločen čas oziroma jih odpovejo,” so včeraj sporočili iz Občine Lendava, prav enako pa so storili tudi v Dobrovniku: “Trenutna epidemiološka situacijo v Sloveniji, v Pomurju in posledično tudi v občini Dobrovnik ni dobra. Glede nevarnosti in tveganja, da se situacija lahko še poslabša, prijazno pozivamo vse, da v prihodnjih dneh razmislimo o planiranih prireditvah oziroma dogodkih javnega značaja in jih odpovemo oziroma preložimo na poznejši čas, ko bo epidemiološka slika bolj ugodna. Vsi si želimo ostati zdravi,” pa je sporočil Marjan Kardinar, župan Občine Dobrovnik.

Podatki, ki jih beležimo v zadnjih dneh namreč nakazujejo rast števila okužb tako znotraj občine kakor tudi izven nje. Ker je zdravje občanov seveda najpomembnejše in je v tem primeru potrebno zaščiti najranljivejše člane skupnosti, je pomembno, da odreagiramo pravočasno. V duhu tega so v Lendavi in Dobrovniku izdali apel, ki ste ga prebrali nekoliko višje. “Verjamemo, da so številna društva  in institucije v občini vložile že ogromno truda in energije v organizacijo martinovanj in podobnih dogodkov, vendar je tokrat preventivno in odgovorno ravnanje ključno, da preprečimo najhujše posledice. Za druženja in zabavo bo dovolj časa, ko se bodo razmere izboljšale,” je sporočilo vodstva Občine Lendava, Kardinar pa še sporoča, da “bodimo odgovorni in solidarni do vseh, tako do sebe, do naših najbližjih in do pomoči potrebnih. Vsem se že vnaprej iskreno zahvaljujem za vse kar boste storili dobrega sebi in drugim.”

Trenutno je na območju Občine Lendava okuženih 86 oseb, kar je 0,8 odstotka prebivalstva. V Dobrovniku je, glede na velikost občine, situacija še dvakrat slabša. Okuženih je 1,5 odstotka prebivalstva. Najhuje je na območju občine Cankova. 1. novembra je bilo v občini Lendava 25 na novo potrjenih primerov okužb, kar predstavlja največje število dnevno okuženih prebivalcev v letošnjem letu. Polno cepljenih je trenutno 5.937 občanov, kar predstavlja 56,6 % prebivalcev v občini, s prvim odmerkom cepiva pa je cepljenih 6.176 oziroma 58,9 %.