Občina Radenci včeraj zagotovila 2.000 brezplačnih pralnih mask za 1.800 gospodinjstev, ki so jih izdelali v podjetju na Hotizi. Skupno jih bodo nabavili kar 15.000

Večina oči je bila predvsem včerajšnji dan uprta v občino Radenci. Zakaj? Slednja je naročila in tudi iz občinskega proračuna plačala 2.000 pralnih mask za 1.800 gospodinjstev. Pralne maske so naročili pri podjetju registriranem v Gornjem Lakošu, ki ima proizvodne prostore na Hotizi.
Prodaja zaščitnih sredstev, kot so zaščitne maske in razkužila, je zaradi pojave novega koronavirusa skokovito porasla. Zaradi tolikšnega povpraševanja se pri dobavi tega materiala, predvsem zaščitnih mask občasno pojavljajo določene težave, mnogo podjetij s šiviljami pa se je odločilo, da bo pričelo s proizvodno zaščitnih mask, večinoma takšnih, ki so pralne. Slednje trenutno gredo za med. Eno izmed takšnih, kot edino podjetje iz območja Občine Lendava je tudi podjetje Jožefa Gyurice iz Gornjega Lakoša, ki ima proizvodne prostore na Hotizi in ki je šele pred dobrim tednom pričelo s proizvodnjo zaščitnih mask.

Te pa je, kot nam je včeraj v telefonskem pogovoru dejal župan Občine Radenci, Roman Leljak, naročila in iz lastnega proračuna tudi plačala Občina Radenci. Občina je namreč nabavila 2.000 pralnih mask za okrog 1.800 gospodinjstev. “Organizirali smo pošten raznos, tako, da je vsako gospodinjstvo dobilo eno masko za v trgovine,” je zapisal Leljak na svojem osebnem Facebook profilu in dodal, da konec tedna na Občino prihaja še dodatnih 2.000 mask. “Občina bo do 10.04. priskrbela skupaj 15.000 mask, pred prvo uporabo pa jih je potrebno oprati,” je še zapisal župan, kateremu so občani najbrž zelo hvaležni.

“Prosim mlade, da jutri med 08.00 in 12.00 kot prostovoljci pridejo na Občino, da bi nam pomagali pri raznosu mask v vsako gospodinjstvo,” pa je Leljak zapisal že v nedeljo. Prvih tisoč mask so prejeli včeraj okrog desete ure dopoldan in jih razdelili najprej starejšim občanom, novih tisoč bo razdeljenih danes. Te so bile predane občinskemu štabu Civilne zaščite. Vsako gospodinjstvo je oz. bo maske prejelo v poštni nabiralnik. “Krizni štab občine Radenci in sam kot župan sprejemamo energične ukrepe in ne čakamo rešitelja,” je še zapisal radenski župan, Roman Leljak.