Občina Lendava želi pripraviti in prijaviti projekt za pridobitev lastne obrambe pred točo

Občina Lendava želi pripraviti in prijaviti projekt za pridobitev lastne obrambe pred točo v Pomurju. Zaradi problematike na tem področju, obstaja velika potreba in smiselno je, da regija sama išče rešitev, ki bo za njo učinkovita in tudi stroškovno sprejemljiva.
Predlog, ki ga pripravlja občina se nanaša na prijavo projekta na razpis kot projekt raziskave in uvajanje novih rešitev obrambe pred točo, ki bi bila okoljsko bolj sprejemljiva od dosedanjih rešitev.

Preko projekta bi zagotovili tudi lastno letalo. V raziskovalni projekt bi vključili partnerje iz Slovenije in tujine. “S partnerji smo trenutno v fazi dogovarjanja in verjamemo, da bomo hitro našli skupne točke za sodelovanje. V načrtovanje so vključene tudi naše razvojne agencije, ki bodo strokovno pripravile projekt,” so zapisali na Občini Lendava.

Gre za regijski projekt, ki je na seji sveta pomurske razvojne regije dobil podporo. “Trenutno v partnerstvo vabimo še eno ali dve občini, ki bosta aktivneje sodelovale pri načrtovanju in implementaciji projekta, ki ga prijavljamo na razpis in verjamemo, da imamo možnosti za uspeh na razpisu, kljub temu, da gre za enega izmed najtežjih razpisov na ravni Evropske unije. K sodelovanju bomo povabili tudi ministrstvo za okolje oz. enega izmed njegovih organov,” so še sporočili iz lendavske Občine.

Po projektu želijo dolgoročno zagotoviti regijski sistem za obrambo pred točo, vključno z zagotovitvijo lastne strokovne ekipe in uporabe možnih vzletnih mest v regiji.

Sicer pa so tri ključne aktivnosti:

  • Raziskave tehničnih možnosti v sistemu zaščite pred točo;
  • Uvedba novih tehničnih možnosti v sistemu zaščite pred točo;
  • Nakup letala za obrambo pred točo in usposabljanje pilotov.