Ob včerajšnjem Dnevu zmage v Murski Soboti položili vence pred spomenikom zmage

Včeraj, 9. maja smo obeleževali 76. obletnico zmage in konca druge svetovne vojne. Zaradi ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa že drugo leto zapored v Murski Soboti ni bilo tradicionalne slovesnosti za širšo javnost na Trgu zmage, a so kljub temu položili vence pred spomenikom zmage.
“Ta dan ni namenjen samo spominom, ampak nam je tudi v opomin, da življenja herojev, ki so dali življenja za našo svobodo niso bila zaman,” je včeraj zapisal murskosoboški župan dr. Aleksander Jevšek. Skupaj z veleposlanikom Ruske federacije, predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB in društva Slovenija-Rusija so v čast in spomin padlim partizanom in vojakom Rdeče armade položili vence pred spomenikom zmage in na mestnem pokopališču. “Slava jim,” je zaključil Jevšek.

9. maja praznujemo Dan zmagenad fašizmom in nacizmom. Sprva so Nemci kapitulacijo podpisali že 7. maja v Reimsu. Ob podpisu so bili prisotni le zavezniški poveljniki. To je razjezilo sovjetskega voditelja Josifa Stalina, ki je zahteval, da so pri podpisu kapitulacije prisotne vse velike članice “protihitlerjevske koalicije” in da se kapitulacija podpiše v Berlinu.

Sovjetska Zveza je v drugi svetovni vojni izgubila preko 26 milijonov ljudi. Na vsakega ameriškega vojaka je bilo ubitih kar 80 sovjetskih vojakov. Kar 95 odstotkov vseh žrtev treh največjih zaveznic je bilo sovjetskih, tako da je nestrinjanje Sovjetov bilo razumljivo. Podpis v Reimsu so označili le za predhodnega, dan kasneje, 8. maja 1945 pa je v Berlinu ob prisotnosti sovjetskih, ameriških, britanskih in francoskih poveljnikov, Wilhelm Keitel podpisal akt brezpogojne kapitulacije. V Moskvi je bil tedaj že 9. maj tako, da se je v Sovjetski zvezi in ostalih državah, ki so po vojni imele socialistično državno ureditev Dan zmage nad fašizmom praznoval 9. maja, v državah Zahodne Evrope in ZDA pa dan prej. S tem se je v Evropi uradno končala II. svetovna vojna, čeprav so boji z enotami Sil Osi trajali v Jugoslaviji (na Koroškem) vse do 15. maja.

FOTO: Aleksander Jevšek/Facebook

FOTO: Aleksander Jevšek/Facebook