Ob včerajšnjem dnevu krvodajalstva: “V Občini Lendava se soočamo s vseslovensko problematiko krvodajalstva”

Včeraj smo obeleževali slovenski dan krvodajalstva. Na ta dan leta 1945 smo v Sloveniji odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi. Krvodajalstvo ima v Sloveniji dolgo in uspešno tradicijo. S prostovoljnimi in neplačanimi krvodajalkami in krvodajalci že dolga leta zagotavljajo zadostne količine varne in kakovostne krvi za bolnike. Krvodajalstvo je področje, na katerega smo lahko ponosni tako doma kot v tujini.
Krvodajalstvo je najvišja stopnja solidarnosti. V Sloveniji imamo 62 tisoč aktivnih krvodajalcev, ki rešujejo življenja tudi med epidemijo. Namen današnjega dne je izraziti zahvalo krvodajalcem, ki omogočajo, da življenje teče. Krvodajalstvo predstavlja pomemben del zdravstvenega sistema v Sloveniji. Pogovarjali smo se z Natalijo Gomzi Jablanovec, z območne enote Rdečega križa Lendava, ki je uvodoma dejala, da se na območju Občine Lendava soočamo s vseslovensko problematiko krvodajalstva torej s staranjem populacije krvodajalcev, na drugi strani pa manj mladih do 30 let, ki se odločajo za to plemenito dejanje.

“Na območju Občine Lendava imamo aktivnih 500 krvodajalcev. Pred petimi leti smo zabeležili 12% upad darovanj na letni ravni, vendar zadnjih nekaj let ohranjamo število in ne beležimo velikih sprememb, ne na boljše, ne na slabše. Imamo pa na območju naše občine, na Kapci dva gospoda, ki sta sicer enojajčna dvojčka Dezider in Franc Horvat, ki sta svojevrsten fenomen, saj imata še identično število darovanj, torej 136 vsak. Glede na to, da imata pred sabo še 5 let primernih za darovanje, verjamemo, da bosta presegla številko 150,” je za naš spletni portal dejala Natalija Gomzi Jablanovec.

Posebnega pomanjkanja krvodajalcev  v Lendavi ne beležijo, niti ga nikoli niso beležili, si pa seveda želijo, da bi se za to obliko prostovoljstva in pomoč drugim odločalo vse več ljudi, ne glede na njihov socialni status in starost. “Si pa želimo, da bi trend obrnili na pozitivo in za določen odstotek povečevali število letnih darovanj, ter pritegnili tudi mlade,” je še dejala Gomzi Jablanovčeva.

Brata Horvat

Ob današnjem prazniku krvodajalstva je že enajsto leto zapored stekla iniciativa Daruj energijo za življenje, ki širi sporočilo o solidarnosti, empatiji in velikem pomenu krvodajalstva za nemoteno delovanje zdravstva. Z letošnjim sloganom Velika družina srčnih ljudi bi radi poudarili, da je krvodajalstvo plemenita vrednota, ki se prenaša med ljudmi in iz roda v rod.

V krvodajalski pobudi, ki poteka s podporo družbe Petrol v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in Zavodom RS za transfuzijsko medicino in pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, letos sodelujeta tudi naša občana, dvojčka Dezider in Franc Horvat iz Kapce, viteza krvodajalstva, ki sta skupaj že 272-krat darovala kri.