Ob koncu tega in v začetku drugega tedna izrazita ohladitev

Izračuni meteoroloških modelov zadnjih nekaj dni kažejo na izrazito ohladitev ob koncu tega in v začetku prihodnjega tedna. Tudi po nižinah v notranjosti bo nekaj dni temperatura zraka ostala ves dan pod ničlo, ob morebitnih jasnih in mirnih nočeh pa se lahko ohladi pod -15 ali celo -20 °C.
Kako redko je takšno mrzlo vreme na prehodu iz februarja v marec, ko vstopamo v meteorološko pomlad?

Dolgoletni nizi uradnih meteoroloških meritev pri nas kažejo, da podobno mrzlo vreme v tem delu leta (zadnji dnevi februarja ali prvi dnevi marca) nastopi nekajkrat na stoletje. Pogostejši, a vendar še zdaleč ne vsako leto, je takšen mraz januarja ali v prvi polovici februarja, ki je povprečno najhladnejši del leta. Zadnje podobno hladno obdobje, kot se napoveduje za konec tega meseca in morda še za prve dni marca, je bilo lani januarja, pred tem pa v prvi polovici februarja 2012. Da najdemo podoben mraz na prehodu iz februarja v marec pa se je potrebno ozreti vsaj do leta 2005, ko je proti koncu februarja po nižinah zapadlo okoli 20, 30 cm snega, nato se je močno ohladilo.

Izrazita ohladitev v nedeljo zjutraj

Do sobote posebno nizkih temperatur ne bomo deležni, saj se bodo te gibale okrog običajnih vrednosti, kot smo jih vajeni v teh dneh. Prva izrazitejša sprememba se bo zgodila v nedeljo, ko bodo termometri v zgodnjih jutranjih urah pokazali -8, čez dan pa se bo temperatura dvignila za tri stopinje, torej na -5. V ponedeljek se bo živo srebro v zgodnjih jutranjih urah spustilo še nižje, do -12, čez dan se bodo dvignile do -6. -12 bomo izmerili tudi v torek zjutraj, čez dan -5, precej hladno pa bo tudi v sredo. Jutranje temperature bodo -15, dnevne -5.

Dolgoročnejše napovedi kažejo prav tako nizke temperature, a tako nizkih jutranjih več ne. Naslednji teden čez dan naj bi se jutranje temperature gibale med -7 in -5, dnevne med -1 in 3 stopinjami Celzija. To pa bo zaenkrat kar se tiče mraza vse, saj dolgoročna napoved tako nizkih temperatur ne kaže. Je pa pri tem seveda potrebno vedeti, da dolgoročne vremenske napovedi velikokrat niso povsem natančne in jih je moč upoštevati le okvirno.