Nujna medicinska pomoč: Spremembe pri dispečerski službi. Se znova obetajo težave?

Marca in aprila letošnje leto naj bi začela delovati dispečerska centra v Ljubljani in Mariboru. To v praksi pomeni, da bosta omenjena centra pokrivala celotno državo. Sprejemala bosta nujne klice s področja zdravstva, usklajevala enote nujne medicinske pomoči, nenujne prevoze in imela pregled nad zmogljivostmi bolnišnic. Mnogi že napovedujejo ogromne težave.
Pomurje bo spadalo pod mariborski dispečerski center, ki bo pokrival dobrih 8.000 km2 veliko območje, v 120 občinah s skoraj 900.000 prebivalci. V pomurskih zdravstvenih domovih pravijo, da jih skrbi, saj nimajo nobenih navodil ali informacij, kaj skorajšnje odprtje dispečerskega centra v Mariboru pomeni za njihovo organizacijo nujne medicinske pomoči.

Slabe izkušnje že s centri 112

Vodstva zdravstvenih domov skrbi. Samo spomnimo se težav z regijskimi centri za obveščanje pred leti, ko je za Pomurje v nočnem času skrbel Mariborski regijski center za obveščanje. Takšno takratno varčevanje je prineslo samo težave. Ker tamkajšnji zaposleni našega terena niso poznali, so denimo reševalna vozila kar nekajkrat poslali v napačno smer, da o jezikovnih ovirah na tukajšnjem dvojezičnem območju sploh ne govorimo.

“Ker bo šlo vse preko enega centra, se lahko zgodi, da ta ne bo tako ažuren in lahko bo prišlo do čakanja ali zamikov, ki pa zagotovo ne bodo prijetni ne za našo službo, še manj pa za paciente,” je za RTV Slovenija povedal strokovni direktor splošne bolnišnice Murska Sobota, Danijel Grabar. Koordinacija nenujnih in sanitetnih prevozov bo potekala v skladu z navodili Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, izvajalci pa bodo imeli pregled nad delom in obveznostmi svojih zaposlenih.