“NSi Lendava občinskega proračuna za leto 2016 ne podpira”

Na letošnji 1. redni seji je občinski odbor NSi – Krščanski demokrati, pregledal in opravil razpravo v zvezi z predlaganim predlogom proračuna občine Lendava za leto 2016. Po pregledu razpoložljivega gradiva izdanega s strani občinske uprave in gradiva za proračun za leto 2016 je OO NSi Lendava mnenja, da predlaganega proračuna ne bodo podprli.

OO NSi Lendava je mnenja, da predlagani proračun:

1. ne odraža obljubljenega preboja na nekaterih področjih, predvsem gospodarskem, kot so to obljubljali na volitvah člani vladajoče koalicije in aktualni župan;

2. ne zaustavlja negativne trende v občini na področju nezaposlenosti (12/2015: 24,1%), negativne demografske trende (povprečna starost prebivalstva leta 1999: 39,8 let, 2015: 46,2 let, delež mladih do 14 let starosti leta 1999: 14,6%, 2015: 11,2 %, delež prebivalcev starih med 14 in 64 let starosti leta 1999: 70,1%, 2015: 67,5%), ne zaustavlja upad prebivalstva občine (leta 2008: 11431, leta 2015: 10558 prebivalcev. Vir: SURS);

3. nejasno prikazuje razvojne projekte občine v smislu poteka finančnih projekcij za naslednja leta, ker so ogromne razlike v sprejetih postavkah v proračunu za leto 2015 (Načrt razvojnih programov 2015-2018) in v predlogu za leto 2016 (Načrt razvojnih programov 2016-2019) ostale neobrazložene. Posamezni projekti, ki so bili sprejeti za leto 2015 so v letošnjem predlogu preprosto izginili, načrtovani pa so novi z malo razlage in brez konkretnih informacij. Razlago zahteva tudi načrtovan Mednarodni kulturni center v skupni vrednosti 4 milijonov €. Prav tako bode v oči razlika na postavki 140021 (Razgledni stolp v Lend. Goricah), kjer je bila v letu 2015 sprejeta investicijska vrednost 1.814.000€, v novi projekciji pa je navedena vrednost 2.195.920€ (nepojasnjena je rast za 381.920€ );

4. zmanjšuje denarna sredstva za občinske javne zavode na področju družbenih dejavnosti, nalaga pa istim večje naloge pri hkratni podhranjenosti s kadri (nejasna kadrovska politika).

“OO NSi Lendava nadalje ugotavlja, da odbori občinskega sveta ne opravljajo svojega poslanstva v popolnosti, ker se ne sestajajo dovolj pogosto, da bi lahko razpravljali o vseh aktualnih problemih in da bi lahko dejansko vplivali na tako imenovani »gospodarski preobrat« v občini. Zgoraj navedena dejstva in trendi v občini Lendava nas žal ne obdajajo z optimizmom za prihodnja leta. Neznanka je tudi vpliv migrantskega centra v industrijski coni Lendave, ki bo vsekakor imel nepredvidljive učinke na gospodarsko, turistično, socialno in  varnostno politiko v občini. Zaradi navedenih dejstev člani občinskega odbora NSi – Krščanski demokrati predlagani proračun občine Lendava za leto 2016 v predstavljeni obliki ne podpiramo,” so še poudarili.

 • Lendava prebudi se

  No končno so tudi stranke v občini mignile. Čestitam SD-ju in NSI-ju, da aktualizirajo teme v občini, Koncut je daleč premalo, da bi Balažekovo aroganco in njegove neproduktivne rošade obrzdali. Tudi drugi občinski svetniki in stranke bi se morali prebuditi in kakšno vprašanje ali predlog postaviti. Konec koncev dobivajo skoraj 300 evrov po seji.

 • joe

  Propadli podjetnik laja z zadnjimi močmi

  • Kutya

   Haha istoga misliva?

  • casanova

   misliš onega ko bi še ženo prodal samo da konča svojo življenjsko misijo > umakniti the serifa?

 • polančar

  Držte se 10 božjih zapovedi, pa de sen lepše pa boukše.
  Če vi sovražite, te sovražijo vas tudi.
  Če delite klofute, jih dobivate vi tudi.
  Če kradete, kradejo van tudi.
  Če prešuštvujete, varajo vas tudi.

 • In vino veritas

  “Vpliv migrantskega centra v industrijski coni Lendave bo vsekakor imel nepredvidljive učinke na gospodarsko, turistično, socialno in varnostno politiko v občini.”
  Pa tudi na demografsko, če bodo 600 beguncev nastanili v Lendavi. Pa to je 20% prebivalcev mesta.

 • goga

  Končno so se tudi stranke malo zmigale, SD prej, pa zdaj NSi. Problemi se grmadijo nad Lendavo, vsi bi morali imeti jasno stališče do migrantov, projektov, razvoja občine, javnega denarja za šolstvo, kulturo, šport, socialo… Tudi lendavski SDS, pa upokojenci, za cmerarje pa sploh ne vem ali obstajajo. Mene bolj to čudi, da ene stranke že leta pa leta nobenega javnega stališča nimajo do problemov občanov.

 • volivec NSI

  Odlično, njihov predstavnik v OS pa gladko glasuje ZA. Kaže, da OO NSI (predseduje mu g. Milan Cofek) ni usklajen s svojim predstavnikom g. Petrom Novakom v OS. Kaj naj si ob tem mislimo vaši volivci? Zadnje lokalne volitve naj bi g. Cofeku poslale naše jasno sporočilo, ki pa ga on očitno ni razumel. NSI je resna in potrebna stranka v tem okolju. Menim, da bi si v Lendavi zaslužila resnega človeka.

  • Mar

   Sem že mislil da sem edini takega mnenja. Dotični ki ga omenjaš zadnja leta nekako ne pripomore slovesu stranke v Lendavi. Menim da je z osebnimi zamerami pokvaril ugled katerega si tako močna stranka zasluži. Včasih je treba pač biti profesionalen. Upam, da to vzameš dobronamerno. Če bereš.

  • Mlada Slovenka

   Možno da je NSI resna stranka in vedno močnejša, a Petra Novaka nihče živ ne pozna. Jaz od njega nisem še nikoli enega stavka slišala, resno. Večina svetnikov nima nikakršnih sposobnosti, potem pa se obnašajo podobno kot Somi, ali Nađ, Ungerova, Gomboš, itd. itd pa tudi Novak, a ne… čakajo na drobtinice z županove mize. Ta pa jim tu in tam vrže kakšno funkcijo, tile pa potem migajo z repki kak cucki (glasujejo).

 • tata

  Novaka je lahko sram takega stališča, Požonec in Koncut sta upala reči ne vsebinsko praznemu proračunu, on pa ne. Pa še to: NSI ima odklonilno stališče do Cerarjeve migrantske politike, torej zahtevajte, da se migrantski center v Lendavi zapre in odstrani. Invazija na Evropo se nadaljuje, Lendavi pa ne uspeva rešiti niti svojih problemov, kaj bomo z migranti? Vsi vidimo, da našo občino mladi masovno zapuščajo, ker tu ni dela, zdaj bo še hujše.