Novo reševalno vozilo: “Županja nas o dopisu Zdravstvenega doma Lendava ni obvestila”

Včeraj dopoldan smo na naš elektronski poštni naslov prejeli pismo enega izmed članov občinskega sveta Občine Turnišče (ime in priimek hranimo v uredništvu), na katerem je med drugim podpisanih sedem, od štirinajstih občinskih svetnikov, ki trdijo, da jih županja Občine Turnišče o dopisu Zdravstvenega doma (ZD) Lendava, ni obvestila.
Prah o novem reševalnem vozilu ZD Lendava se, kot kaže, ne bo polegel tako hitro. Kot smo že poročali minuli petek, lendavski reševalci svoje delo odslej opravljajo v novem, 197 tisočakov vrednem reševalnem vozilu, v katerem je medicinskemu osebju na voljo sodobna medicinska oprema. Za novo reševalno vozilo so prispevale vse občine ustanoviteljice, zanj pa svojega prispevka ni namenila Občina Turnišče.

Minuli ponedeljek smo, da bi lahko čim bolje prikazali celotno zgodbo in vzroke za takšno odločitev, objavili pismo županje Občine Turnišče, mag. Vesne Jerala Zver, ki je zapisala, da je Občina Turnišče v letih 2017 in 2018 namenila več kot 50.000 evrov za sanacijo tamkajšnje zdravstvene postaje (ZP) in da ZD Lendava v letu 2017 ni zagotovil 30.000 evrov sredstev v premično opremo ZP Turnišče. Ob tem je mag. Vesna Jerala Zver dodala, da kot soustanoviteljice ZD Lendava občine poskrbijo za prostore, opremo, kar je po mnenju županje tudi reševalno vozilo in kadre, pa da mora zagotavljati ZD Lendava. Ta je med drugim še dodala, da so se na zasedanju občinskega sveta o tem pogovarjali in da jim je bila višina prostovoljnega prispevka -donacije že vnaprej določena.

Županja trdi, da so se na zasedanju občinskega sveta o tem pogovarjali, sedem občinskih svetnikov pa, da je to le del resnice in da razprave ni bilo

“Na zasedanju občinskega sveta Občine Turnišče smo se o tem pogovarjali …” je za naš spletni portal zapisala županja Občine Turnišče, a se sedem podpisanih občinskih svetnikov s takšno trditvijo ne strinja. Ti trdijo, da je v odgovoru županje zapisan le del resnice. “Občinski svet Občine Turnišče je zahteval razpravo in odločanje o sofinanciranju reševalnega vozila, ker nas županja o dopisu Zdravstvenega doma Lendava ni obvestila. Zahtevali smo pojasnila, vendar županja tega ni uvrstila na dnevni red sej občinskega sveta.

Občinski svet tako ni razpravljal in odločal o sofinanciranju reševalnega vozila, če bi, smo prepričani, da bi bila odločitev drugačna. Večina članov Občinskega sveta se obnaša odgovorno in skrbi za javni interes naših občanov, zato podpiramo sofinanciranje reševalnega vozila in se strinjamo z odločitvijo vseh ostalih občin, ki so ustanoviteljice javnega zavoda Zdravstveni dom Lendava.”

Podpisani občinski svetniki so med drugim v svojem pisanju dodali še, da bodo v skladu s svojimi pristojnostmi zahtevali sklic seje občinskega sveta Občine Turnišče ter razpravo in odločanje o tem. Kot kaže, bo v Turnišču v prihodnjih tednih še zelo burno, kar se tiče reševalnega vozila.