Novi most čez reko Muro: Čez mejo se zavedajo, da brez sodelovanja Slovenije ne bo šlo

Župan Murskega Središća Dražen Srpak je mnenja, da z novim mostom čez reko Muro ne bo nič, v kolikor s slovenske strani ne bo sodelovanja. Ta med drugim poudarja, da imajo trenutno zvezane roke in da študija izvedljivosti kaže, da je takšen objekt potreben.
V sosednjem Murskem Središću je cestni promet v času pandemije padel na okrog 15 odstotkov običajnega, tovorni promet pa na raven, ko Hrvaška še ni bila članica Evropske unije, je dejal župan Murskega Središća, Dražen Srpak. Med tem v nam najbližji čezmejni hrvaški občini še vedno premlevajo o novem mostu čez reko Muro, ki je mimogrede v Petišovcih naletel na veliko neodobravanje, med tem pa Srpak poudarja, da se zavedajo, da brez sodelovanja s slovensko stranjo takšnega projekta pač ne bo mogoče izvesti.

“4.1.2020 je bil tukaj gospodarski in zunanji minister Republike Hrvaške. Predvsem zunanjemu ministru sem želel pojasniti o čem pravzaprav govorimo, a vemo, da brez Slovenije ne moremo narediti prav ničesar. Nenazadnje je to most, ki gre čez državno mejo. Ministrstvo prometa je s Slovenijo želelo navezati stik, a so poizkusi bili neuspešni. Po tem je sledil sestanek v Zagrebu, na katerem je bil prisoten tudi lendavski župan, a odziva vnovič ni bilo. Za tem je prišla pandemija, kar je vse skupaj še dodatno ustavilo,” je dejal župan Murskega Središća, Dražen Srpak.

Kot je Srpak še dejal, gre za projekt, nad katerim ne bodo obupali, saj po njegovem mnenju ta ni pomemben zgolj za Mursko Središće, temveč tudi za celotno Međimursko županijo in Republiko Hrvaško, saj bi ta povezal dve avtocesti -tisto proti Avstriji in proti hrvaški Dalmaciji pa tudi proti Budimpešti. Ker imajo na hrvaškem leta 2021 lokalne volitve bo, kot je dejal Srpak -če mu bodo volivci seveda vnovič podali svoje zaupanje, ta projekt pilil še naprej.

“Omenjeni projekt podpira tudi Občina Lendava. Kot dve sosednji čezmejni občini mi čezmejne projekte lahko podpiramo, a dokler podpisa na papirju ne bo in dokler ne bo dogovorjena stična točka na državni ravni, nadaljnjih aktivnosti ne bo. Do sedaj imamo narejen prometni elaborat umestitve objekta v prostor, narejena je tudi študija izvedljivosti, ki kaže, da je takšen objekt potreben, sedaj bi morala v izvajanju biti študija o vplivih na okolje in projektiranje, a se je tukaj ustavilo, saj ne vemo, kje bi bila stična točka. Roke imamo zvezane, vse je odvisno od Slovenije in njihove dobre volje,” je bil jasen Srpak.

Omenjeni projekt je ocenjen na okrog 200 milijonov kun, kar je skorajda 26 milijonov evrov. V projekt je vključena cesta do Čakovca, kjer se rešuje promet, posebej tovorni, ki sedaj pelje čez naselja do Čakovca. “Gre za en krasen velik projekt, ki dokazuje, koliko je takšno povezovanje v Evropi potrebno ter razumevanje in pomoč,” je zaključil Srpak.

Dražen Srpak