Novi izvedenec bo ugotavljal, zakaj je umrl 20-letni Matej

Po tem, ko 22-letni Tilen Špoljarič iz Dankovcev, na predobravnavnem naroku ni priznal krivde za očitano kaznivo dejanje nevarne vožnje v kateri je ena oseba umrla, pred sodnikom okrožnega sodišča v Murski Soboti Stanislavom Jugom se sedaj nadaljuje glavna obravnava. Okrožni državni tožilec Borut Horvat očita Tilnu kaznivo dejanje nevarne vožnje v cestnem prometu, in sicer, da je 2. maja 2020 na cesti med Šalamenci in Vanečo v občini Puconci, povzročil prometno nesrečo, v kateri je umrl 20-letni Matej Donša iz Gradišča v občini Tišina. Tožilec je mimogrede mlademu obtožencu na predobravnalnem naroku ponudil kazen treh let zapora, če bi priznal krivdo, toda od tega ni bilo nič, saj Špoljarič krivde ni priznal in zato se mu sedaj sodi. In potem, ko se je glavna obravnava začela z zagovorom obtoženega ter zaslišanjem treh ključnih prič in izvedenca prometne stroke, so tokrat zaslišali še obducenta.
Ob tem so odločili, da bo moral strokovno mnenje sestaviti novi izvedenec prometne stroke, zaradi česar je obravnava preložena za nedoločen čas. Na tokratnem nadaljevanju sojenja sta se tako obtoženčev zagovornik, odvetnik Alojz Draškovič kot tožilec Horvat strinjala, da se zaradi nejasnosti v primer pritegne nov izvedenec prometne stroke, ki bo pregledal vse okoliščine tragične prometne nesreče. S tem se je strinjal tudi sodnik Jug. Janez Kopač, dosedanji izvedenec za cestnoprometno stroko, je na sodišču predstavil izvedensko mnenje o okoliščinah nesreče. Po njegovem mnenju je pokojni 20-letnik, z mopedom znamke Tomos vozil iz Šalamencev proti Vaneči s hitrostjo 40 kilometrov na uro, obtoženi Špoljarič pa se je na motornem kolesu Toyota s 50 kilometri na uro peljal iz Vaneče proti Šalamencem. V desnem blagem ovinku pred Vanečo se je zgodilo čelno trčenje, čeprav, tako je ocenil Kopač, sta se oba udeleženca temu skušala izogniti.

Obtoženi Špoljarič, ki še vedno čuti posledice nesreče in se še vedno zdravi, se sicer ne spomni nesreče, v kateri je življenje izgubil njegov prijatelj. “Ne spomnim se, kaj se je zgodilo en teden pred nesrečo in kaj se je dogajalo dva meseca po nesreči. Žal mi je, res se ne spomnim,” je s solznimi očmi ponavljal na sodišču. Šele po dveh mesecih od nesreče, ko je bil na zdravljenju v rehabilitacijskem centru Soča v Ljubljani, je izvedel, kaj se je zgodilo. “Bila vsa najboljša pajdaša. Skupaj sva hodila v šolo, skupaj sva delala, se povsod družila in se je to moralo zgoditi. To me je tako prizadelo, da sem duševno čisto na dnu. Sedaj praktično vsako nedeljo grem na njegov grob in mu prižgem kakšno svečko. Izguba je zame zelo boleča,” je dejal obtoženi, in dodal, da je takoj ko se je po dveh mesecih zbudil iz kome, poklical svojce in jim izrazil sožalje, enako tudi ko jih je srečal na pokopališču. Med jokom je povedal, da sedaj več ne upa niti svojcev pokojnega poklicati. Tilen je tudi zatrdil, da nikoli pred tem ni storil kakšnega prometnega prekrška pod vplivom alkohola, pa tudi sedaj ne pije. “Res se ne spomnim nobenega dela v vinogradu, torej nobenega vmesnega časa od omenjenega prevoza zemlje, ko konca rehabilitacije v Soči,” je med jokom dodal obtoženi Špoljarič.

Stanislav Jug

Tragedija se je namreč zgodila med druženjem po opravljenem delu v vinogradu prijatelja Saša Gjergeka iz Šalamencev. Ta je kot priča sodniku Jugu povedal, da ga je pokojni prijatelj v času kosila vprašal, ali lahko vzame njegov moped in se z njim “zapelje en krog.” Ko je to opazil Špoljarič, je vstal od mize, za katero so že začeli streči hrano, iz druge garaže vzel motorno kolo in se odpeljal za prijateljem. Obe vozili sta bili neregistrirani, niti eden od voznikov ni nosil zaščitne čelade ali druge zaščitne motoristične opreme. Priča je še izpovedala, da sta tisti dan oba pila alkoholne pijače, vendar nobeden ni kazal znakov opitosti. Priča Štefan Godina, ki je bil najbližji dogodku in je prvi pritekel pomagati ponesrečencem je razložil, kako je iz svojega vinograda naključno gledal proti cesti, ko je prišlo do trka. “Videl sem, da sta oba letela po zraku in nato pristala na zemlji… Vnuku Domnu, ki je bil na drugi strani sem naročil, da naj pokliče reševalce, sam sem odhitel do kakšnih 300 metrov oddaljenega dogodka. Ko sem prišel do ceste je bilo jasno, da je tisti, ki je ležal na asfaltu bil mrtev, tisti na brežini pa je težko dihal…” je med drugim dejal Godina, ki nikakor ni mogel potrditi, ali je videl dogajanje pred trkom, razen da je šlo za čelno trčenje. Svoje je povedal tudi policist PPP Murska Sobota Denis Markoč, ki je potrdil, da je prišlo do čelnega trčenja, ki je bilo usodno, saj so to kazale sledi na cesti.

Spomnimo, kako žalostno je bilo ob prvomajskih praznikih 2020. Drugi dan prvomajskega praznovanja, s prijetnim in veselim razpoloženjem, v ne posebej prijetnih vremenskih razmerah, se je izjemno žalostno končal v Prekmurju, kjer se je pripetila tragična prometna nesreča. Bilo je v soboto, 2. maja, ob 15.20 uri, ko so bili policisti PU Murska Sobota obveščeni o prometni nesreči, ki se je zgodila izven naselja Vaneča, v občini Puconci, in sicer na relaciji Vaneča — Šalamenci, v kateri sta bila udeležena dva mlada voznika mopedov, 20- letnika, Matej Donša iz Gradišča v občini Tišina in njegov dober mesec dni starejši kolega, Tilen Špoljarič iz Dankovcev v občini v občini Puconci. “Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja prometne nesreče je bilo ugotovljeno, da sta na ravnem delu vozišča zaradi nepravilne strani vožnje čelno trčila, dva 20-letna voznika mopedov. Zdravnik je na kraju potrdil smrt enega izmed voznikov, drugi voznik pa je bil v prometni nesreči hudo telesno poškodovan in je bil odpeljan v UKC Maribor. Oba mopeda sta bila neregistrirana, voznika pa med vožnjo nista uporabljala motorističnih čelad. Zoper povzročitelja, ki je bil nesreči hudo telesno poškodovan bo podana kazenska ovadba na pristojno tožilstvo,” je kmalu po končni preiskavi sporočila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš.

Fotografija je simbolična