Novi evropski poslanci: Zver, Tomčeva, Bogovič, Fajonova, Brglez, Joveva, Grošelj in Novakova

Zmagovalka včerajšnjih evropskih volitev je po delnih uradnih izidih lista SDS/SLS, ki je prejela 26,49 odstotka glasov volivcev in 3 mandate v Evropskem parlamentu. Evropske poslance imajo še SD (2 poslanca), LMŠ (2 poslanca) in NSi (1 poslanec).
Evropejci v 28 državah so volili in odločili, katerih 751 poslancev bo prihodnjih pet let zastopalo 512 milijonov državljanov. Novi evropski poslanci so: Milan Zver (SDS), Romana Tomc (SDS), Franc Bogovič (SLS), Tanja Fajon (SD), Milan Brglez (SD), Irena Joveva (LMŠ), Klemen Grošelj (LMŠ) in Ljudmila Novak (NSi). Gre za delne uradne izide, ki se lahko še spremenijo, je opozoril Anton Gašper Frantar iz DVK-ja. Končni rezultati bodo znani šele na začetku junija.

Pregled volilne udeležbe po Evropi razkriva, da so se volivci odzvali pozivu, naj pridejo na volišča in glasujejo na “prelomnih, odločilnih volitvah”. Če kot volilno udeležbo štejemo 27 držav članic, kolikor jih bo v povezavi ostalo po odhodu Velike Britanije, je z okoli 51 odstotki volilna udeležba tokrat najboljša po letu 1994.

Udeležba na volitvah je bila 28,29-odstotna, kažejo podatki Državne volilne komisije, po tem ko je ta preštela skoraj vse glasovnice (99,91 odstotka).  Slabe pol milijona, natančneje 482 tisoč, volivcev je izbralo osmerico, ki bo pet let zastopala Slovenijo v Bruslju. 

INFOGRAFIKA: V volilni enoti Lendava smo se odločili za NSi