Novi center za zaščito in reševanje: Letos gradnje kljub obljubam ne bo

Na letnem občnem zboru Prostovoljnega gasilskega društva Lendava letošnjega marca, je župan mag. Anton Balažek predstavil idejno zasnovo za izgradnjo Centra za zaščito in reševanje Lendava. Kljub napovedim, da bodo se dela pričela zgodaj jeseni, se to še ni zgodilo in se še vsaj do februarja 2018 ne bo.
Lendavski prostovoljni gasilci, ki v trenutnem gasilskem domu prepotrebnem obnove delujejo od leta 1953, novega kljub obljubam še ne bodo dobili tako hitro. Na rednem občnem zboru, ki se je odvil v marcu 2017, na katerem je bil prisoten tudi župan Balažek, je vsem prisotnim gasilkam in gasilcem z njegove strani bilo naznanjeno, “da bi gradbeno dovoljenje dobili še pred poletjem, okrog julija oz. avgusta bi sledil izbor izvajalca in septembra oz. oktobra pričetek del. Denar v proračunu je, poti nazaj ni.”

Mimo sta tako september kot tudi oktober, mimo je že tudi jesen, leto 2017 pa je v zadnjih izdihljajih. Neuradno smo uspeli izvedeti, da bi se gradnja lahko pričela šele februarja 2018, a tudi to zagotovilo ni povsem trdno, kakor tudi niso trdne idejne zasnove in načrti, ki so bili že večkrat spremenjeni. Prav tako gradnje ne zavlačuje lokostrelsko društvo, ki ima tam svoj vadbeni prostor, saj je njihova pogodba z Občino o uporabi asfaltne ploščadi potekla že pred časom.

Na območju nekdanjega TVD Partizana bi se nahajali skupni prostori za dežurstvo in pisarniški prostori tako za gasilce kakor tudi za civilno zaščito. V tem objektu bi se nahajale prav tako garaže za gasilska vozila kakor tudi skladišče za gasilce in civilno zaščito. Cilj je, med drugim, urediti muzej gasilstva v Lendavi v smislu nekakšne spominske sobe, ki bi se jo splačalo priti pogledat, a je na žalost tudi ta muzejska soba po novih načrtih pod vprašajem. Hodnika, ki bi povezoval nov objekt s starim (obnovljenim) objektom, v načrtih več ni.

Za izgradnjo omenjenega Centra za zaščito in reševanje, kjer bodo pod eno streho združili lendavske prostovoljne gasilce in civilno zaščito, država posluha nima, bo pa ta zgrajen, kot je zgoraj že omenjeno iz sredstev občinskega proračuna. Investicija bo znašala okrog 550.000 evrov. S tem se bo izboljšal tudi dostopni čas, na minulem občnem zboru pa je bilo povedano še, da bi bil izvoz iz gasilskega doma semaforiziran, kar v praksi pomeni, da bi semaforji z rdečo lučjo ustavili promet ob izvozu gasilskih vozil pri intervencijah.

Lendavsko prostovoljno gasilsko društvo je eno izmed najstarejših v državi. Ustanovljeno je bilo 17.05.1873, ko je odvetnik dr. Mihály Hajós dal pobudo za ustanovitev gasilskega društva.

Nova idejna zasnova:

Stara idejna zasnova: