Novi center za zaščito in reševanje: Kdo se šali z gasilci?

Na letnem občnem zboru Prostovoljnega gasilskega društva Lendava lanskega marca, je župan mag. Anton Balažek predstavil idejno zasnovo za izgradnjo Centra za zaščito in reševanje Lendava. Kljub napovedim, da bodo se dela pričela zgodaj jeseni lansko leto, se to še ni zgodilo in se še vsaj do pomladi 2018 ne bo.
Lendavski prostovoljni gasilci, ki v trenutnem gasilskem domu prepotrebnem obnove delujejo od leta 1953, novega kljub obljubam še ne bodo dobili tako hitro. Na rednem občnem zboru, ki se je odvil v marcu 2017, na katerem je bil prisoten tudi župan Balažek, je vsem prisotnim gasilkam in gasilcem z njegove strani bilo naznanjeno, “da bi gradbeno dovoljenje dobili še pred poletjem (2017), okrog julija oz. avgusta bi sledil izbor izvajalca in septembra oz. oktobra pričetek del. Denar v proračunu je, poti nazaj ni.”

Mimo sta tako september kot tudi oktober 2017, mimo je že tudi jesen, pa tudi skorajda februar 2018. Neuradno smo sicer že lani uspeli izvedeti, da bi se gradnja lahko pričela šele februarja 2018, a tudi to zagotovilo ni bilo povsem trdno, kakor tudi lansko jesen niso bile trdne idejne zasnove in načrti, ki so bili od takrat že večkrat spremenjeni.

Na območju nekdanjega TVD Partizana bi se nahajali skupni prostori za dežurstvo in pisarniški prostori tako za gasilce kakor tudi za civilno zaščito. V tem objektu bi se nahajale prav tako garaže za gasilska vozila kakor tudi skladišče za gasilce in civilno zaščito. Cilj je, med drugim, urediti muzej gasilstva v Lendavi v smislu nekakšne spominske sobe, ki bi se jo splačalo priti pogledat, a je na žalost tudi ta muzejska soba pod vprašajem. Hodnika, ki bi povezoval nov objekt s starim (obnovljenim) objektom, v zadnjih načrtih več ni.

Gradbeno dovoljenje pa bo, kot kaže, izdano šele v začetku meseca marca, kar je daleč od prvotnih načrtov Občine Lendava. Lendavski gasilci o takšnih rokih niso bili obveščeni, a svojo dolžnost brez vprašanj opravljajo brezhibno. Gradbeno dovoljenje naj bi bilo izdano v dveh tednih, za tem pa bi sledil izbor izvajalca, kar bo celoten projekt najbrž še zavleklo.