Nove podrobnosti: Voznik tujce prevažal v sostorilstvu z državljanom Turčije

Včeraj ob 5.03 uri zjutraj je v Veščici, občina Razkrižje, prišlo do prometne nesreče, kjer je kombinirano vozilo zaneslo s cestišča. V kombiniranem vozilu je bilo 20 tujih državljanov, ilegalnih prebežnikov. V prometni nesreči je bilo 8 tujcev lažje telesno poškodovanih. Policija razkrila dodatne podrobnosti …
Policisti PP Ljutomer so včeraj okrog 5. ure pri opravljanju nalog s področja varovanja državne meje na Razkrižju zaznali nedovoljen prehod čez državno mejo iz Republike Hrvaške. Voznik kombiniranega vozila avstrijskih registrskih tablic ni upošteval znakov policistov, ki so ga na pravilen način zaustavljali, temveč je s povečano hitrostjo zapeljal v smeri Ljutomera.

Izven naselja Veščica je zaradi neprilagojene hitrosti vožnje zapeljal z vozišča in trčil v dva prometna znaka, nato pa v grmovje, kjer je obstal. Voznik je takoj po trčenju stekel iz vozila in hotel pobegniti. S strani policistov je bil prijet ob reki Ščavnici, v katero je predhodno skočil.

17 Pakistancev in 2 Nepalčana

Z zbiranjem obvestil na kraju je bilo ugotovljeno, da se je v vozilu poleg 29-letnega voznika državljan Ukrajine, nahajalo še 19 tujcev in sicer 17 državljanov Pakistana in 2 državljana Nepala, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop v R Slovenijo. V prometni nesreči je bilo 8 tujcev lažje telesno poškodovanih.

Neposredno pred tem dogodkom so ljutomerski policisti na območju Razkrižja prijeli še eno osebo z vozilom avstrijskih registrskih številk in sicer 38-letnega državljana Turčije, ki poseduje dovoljenje za prebivanje v Republiki Avstriji.

Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da sta oba primera povezana, zato je bila državljanu Ukrajine in Turčije odvzeta prostost, saj obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da sta v sostorilstvu storila kaznivo dejanje Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države po 308. členu KZ-1. Oba bosta privedena pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Murski Soboti.

Tujci so v policijskem postopku zaprosili za mednarodno zaščito in bodo prepeljani v Azilni dom v Ljubljano.