Nove podrobnosti gondole do Vinariuma

Mnenja za in proti projektu, ki se krešejo že dlje časa še nimajo epiloga. Smo pa med tem izbrskali nekatere podrobnosti omenjenega projekta, ki bo (če bo) nastajal ob pomoči evropskega denarja. “Načrtovana gondola bo povezala staro mestno jedro Lendave z razglednim stolpom Vinarium na vinsko-turistični cesti, kjer bo turistična ponudba obogatena tudi z zipline-om in čokoladnico,” pa sporočajo iz Glavne ulice 20.
Izgradnja razglednega stolpa Vinarium je povzročila povečanje prometa na relaciji Lendava – stolp Vinarium. Že v fazi projektiranja razglednega stolpa je v prometni študiji bila predvidena ureditev javnega prevoza na tej relaciji z idejo, da obiskovalci parkirajo v mestu Lendava in se do stolpa pripeljejo z javnim prevozom, kar pa se ni zgodilo. Sprva načrtovan klasični javni prevoz pa Občina želi nadomestiti z gondolo, na Glavni ulici 20 pa so s strani države že prejeli pozitivno mnenje o subvenciji “vozovnic” za gondolo. V primeru gondole bi šlo namreč za javni potniški promet, vozovnice katerega država lahko subvencionira, po naših neuradnih podatkih pa večina lastnikov zemljišč težav z gondolo nima.

Znanih pa je med tem že nekaj drugih, tehničnih podrobnosti. Gondola bi skupno imela sedem stebrov višine okrog 25 – 30 metrov, bila pa bi dvosmerna. Dolžina bi bila okrog 960 metrov, višinska razlika med vstopno in izstopno postajo pa bi bila 101 meter. Širina trase bi bila 5,5 metrov, največja hitrost vožnje bi bila 5m/s. Kapaciteta prevoza potnikov bi bila 500 oseb na uro, moč pogona pa bi bila 250kW, za potrebe katerega bi bila zgrajena nova transformatorska postaja. Kapaciteto gondole bi bilo možno povečati. Pogonski elektro motor bi deloval na način “direct-drive,” kar pomeni mehanizem z neposrednim pogonom in bi bil lociran pri stolpu Vinarium. “Direct-drive,” elektro motorji ne vsebujejo oglenih krtačk, kar pomeni, da je delovanje motorja zelo tiho. Število predvidenih kabin je 12, vsaka pa ima po šest sedežev. Čas vožnje od spodnje do zgornje postaje je med 5 in 6 minut, debelina jeklene vrvi pa znaša 4,2cm.

Civilna iniciativa si gondole ne želi

“Vsi občani, ki si tovrstnega posega v prostor ne želimo, sploh glede na to, da ta znatno posega v premoženje in druge pravice, ki bi z realizacijo utegnile biti prizadete, pozivamo, da se tovrstnemu posegu v prostor in zasebnost, upremo. Zato ustanavljamo ljudsko iniciativo, ki bi se lahko uprla samovolji posameznikov in predstavila svoje stališče in zadržke pred tako finančno znatno investicijo,” so zapisali. Občina Lendava je na svoji Facebook strani minuli ponedeljek objavila zapis, da člane iniciative po predhodnem dogovoru vabijo na predstavitev projekta. “Menimo, da je potrebno projekt predstaviti čim širšemu občinstvu, še posebej prebivalcem KS Gorice, zato predlagamo zbor občanov, kamor so vabljeni vsi, ki jih ta projekt zanima. Podpiramo čim širšo in odprto komunikacijo s prebivalci in ne predstavitve projekta ´na štiri oči´,” so še zapisali.