Nova podoba malih počivališč: V prenovo tudi počivališče Dolinsko na pomurski avtocesti

Projekt poenotenja celostne podobe malih počivališč na avtocestnem omrežju, ki so ga na Darsu napovedali že pred nekaj leti, se je začela. V prvem sklopu bo prenovljenih 6 malih počivališč, med katerimi se je znašlo tudi počivališče Dolinsko na pomurski avtocesti.
Začenja se prenova malih počivališč na slovenskem avtocestnem omrežju, ki bodo imela po končani prenovi poenoteno celostno podobo, ki bo urbana in moderna. Poleg parkirnih prostorov bodo po novem na vseh malih počivališčih okrepčevalnica, sanitarije, ločen prostor za kadilce s kadilnico, otroško igrišče, prostor za počitek in rekreacijo ter informacijska točka z najpomembnejšimi prometnimi, turističnimi in vremenskimi informacijami.

Z začetkom aprila bodo sočasno stekla dela na prvih sedmih od skupno 12 malih počivališč, ki so predvidena za obnovo, in sicer na počivališčih Zima sever, Polskava vzhod, Dolinsko, Povodje vzhod, Lipce jug, Studenec sever in Studenec jug. Prenovljena počivališča bodo na voljo uporabnikom predvidoma konec septembra letos in najpozneje takrat bo stekal prenova še preostalih petih počivališč: Zima jug, Polskava zahod, Povodje zahod in Lipce sever.

Upravljavec avtocest in hitrih cest je obnovo 12 počivališč, na katerih ni bencinskih servisov, zaupal družbama Hidrotehnik in KPL v skupnem nastopu, pogodbena vrednost je 10,4 milijona evrov brez DDV.

S postopnostjo obnove želimo v čim večji možni meri zagotoviti, da bo uporabnikom avtocestnega omrežja ves čas na voljo dovolj lokacij za počitek, kar je še zlasti pomembno za voznike na daljših poteh. Mala počivališča bodo namreč med prenovo zaprta za ves promet. Na slovenskem avtocestnem omrežju je sicer poleg 12 malih počivališč še 54 večjih, z bencinskim servisom.

Mala počivališča se od velikih počivališč razlikujejo po tem, da so namenjena izključno počitku in nimajo bencinskega servisa ali večje gostinske ponudbe. Trenutno sta tako oprema kot infrastruktura na malih počivališčih stari, dotrajani in v nekaterih primerih tudi uničeni. Večina površin je namenjenih parkiranju, vsebujejo pa tudi prostore za počitek z urbano opremo (mize s klopmi) ter sanitarne prostore, ki so v veliki večini ravno tako dotrajani in pomanjkljivo oziroma zastarelo komunalno opremljeni.

Večina malih počivališč nima videonadzora in zato uporabnikom v večernem času ne dajejo zadostnega občutka varnosti. Pri veliki večini voznikov v tranzitu so mala počivališča prvi in morda tudi edini stik s Slovenijo. Imenovali bi jih lahko tudi ogledalo Slovenije, zaradi česar je njihova urejenost toliko pomembnejša. Vse to je privedlo do odločitve za prenovo oziroma rekonstrukcijo malih počivališč, da bodo uporabnikom zagotavljala možnost počitka v prijetnem okolju s kakovostno ponudbo in oskrbo.