Nova obvoznica in most preko reke Mure: Kdo zavaja? V naše uredništvo smo prejeli dokument, ki kaže, da je hrvaška obvestila Slovenijo o nameri gradnje

Predvčerajšnjim smo na našem spletnem portalu znova pisali o gradnji novega mostu čez reko Muro in gradnji obvoznice. Kot smo že večkrat zapisali, bo hrvaška s projektom lahko začela, ko bo s slovensko stranjo dogovorjena stična točka.  Iz Sektorja za ceste pri Direktoratu za kopenski promet so sporočili, “da je Ministrstvo za infrastrukturo o nameravanem posegu Republike Hrvaške seznanjeno zgolj neformalno,” kar pa, kot kaže, ne drži povsem.
Hrvaška vlada je na svojem 171. rednem zasedanju, ki se je odvilo januarja v Čakovcu, tamkajšnjo Ministrstvo morja, prometa in infrastrukture pooblastilo, da v sodelovanju s tamkajšnjim Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve ter z drugimi pristojnimi ministrstvi po desetih letih z Republiko Slovenijo na območju Murskega Središče ter Petišovcev določi povezovalno točko novega mostu ter ostale potrebne cestne infrastrukture, ki bodo obvoznica Murskega Središća ter nekaj ostalih vasi. Kot so sporočili iz Občine Mursko Središče januarja tudi za naš spletni portal, “bo državno podjetje Hrvaške ceste v najkrajšem možnem času po določitvi skupne povezovalne točke pričelo z aktivnostmi, najprej seveda z izdelavo projektne dokumentacije ter za tem še za gradnjo mostu čez reko Muro in z gradnjo obvoznice za tovorna vozila.”

Slovenija trdi da uradno ni bila obveščena, Hrvaška 9. januarja v Slovenijo poslala uradno zaprosilo

“S strani ministrstva ne potekajo nobene aktivnosti umeščanja priključka oz. obvoznice v prostor,” so sporočili iz Sektorja za ceste pri Direktoratu za kopenski promet. Ti so med drugim zapisali še, “da je Ministrstvo za infrastrukturo o nameravanem posegu Republike Hrvaške seznanjeno zgolj neformalno.” Tako je bila obveščena tudi petišovska civilna iniciativa. A kot kaže to ne drži povsem, saj smo v uredništvo prejeli dokumentacijo, ki kaže, da je o nameri bilo obveščeno slovensko Ministrstvo za infrastrukturo. V dokumentu, ki je nastal 9. januarja, in ki so ga pripravili na hrvaškem Ministrstvu morja, prometa in infrastrukture navajajo prav to, da je “projekt odvisen od meddržavnega dogovora,” ta pa med drugim govori tudi o stični točki med obema čezmejnima občinama.

Hrvaška stran je slovensko zaprosila za sestanek, ta bi se moral zgoditi 22. januarja, a kot trdijo naši preverjeni viri, se slovenska stran na to ni odzvala. Neuradno smo še izvedeli, da je hrvaška stran predlagala še en kasnejši datum a odziva, znova, ni bilo. Kmalu za tem a je vlada Marjana Šarca razpadla.